Povratak

Rast riba i uvjeti u akvariju / Prehrana zlatnih ribica i intenzitet boje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije obične zlatne ribice u negrijanom filtriranom akvariju od oko 25 l i htjela bih im produžiti životni vijek i pospješiti rast što je više moguće. Zanima me koju hranu preporučate za ubrzanje rasta i povećanje intenziteta boje ribica? Pritom mislim na kupovnu, već prerađenu hranu, kao i na "domaću" hranu.
Dora

O: U akvariju od 25 l ribe ne mogu narasti do svog "punog" genetskog kapaciteta. Rast je kod riba zadan s nekoliko čimbenika i to endogenim (primjerice genetski potencijal) i egzogenim (npr. veličina životnog prostora).

Kako bi Vaše ribe ikoristile puni genetski potencijal, potrebno im je osigurati akvarij od minimalno 100 l.

"Zlatne ribice" su omnivori (svejedi). Iako ih u prirodi nema u obliku u kojemu ih poznajemo u akvaristici (nastale su selekcijom kao ukrasne ribe), zlatna je ribica svejed s naglaskom na biljnu prehranu. Poput svih ostalih Cyprinida rado će pojesti ostatke uginulih organizama, svoja jajašca i jajašca drugih riba, račiće te druga sitna bića.

U akvariju im je potrebno osigurati što raznovrsniju prehranu. Glavninu prehrane treba sačinjavati posebna hrana za zlatne ribice u obliku pahuljica, kuglica i tableta. Od "svježe hrane" možete im ponuditi oparene listove salate, špinata, blitve, kineskoga kupusa (zeleni dijelovi), zgnječen skuhani grašak (s lupinom) ili mrkva.

Budući da su po prirodi vrlo proždrljive, potrebno je paziti na količinu hrane koja im se nudi. Kod akvarista početnika vrlo često dolazi do problema vezanih uz velike količine hrane, koji mogu završiti kobno po ribicu. Dobro ih je hraniti više puta dnevno s vrlo malim količinama hrane. Ponuđenu hranu u cijelosti moraju pojesti unutar 1 minute ili, ako ih se hrani manji broj puta tijekom dana, unutar 2 minute.

Za "isticanje boje" možete im ponuditi primjerice Goldy Colour (Sera), AniMin Colour Gold (Tetra) ili Gold Colour (Dajana).