Povratak

Riba borac - agresivno ponašanje i važnost držanja u akvariju prikladne veličine i naseljenosti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije 2 dana kupila sam mužjaka i dvije ženke beta borca uz 2 čistača i smjestila ih u novi akvarij veličine 20l. Sve je bilo u redu nekih 2-3 sata, kada je jedna ženka bete pojčla napadati drugu ženku i mužjaka bete. Jadničak se skrivao od ženke, a kada ga je uhvatila za rep vukao ju je po cijelom akvariju. Nakon toga sam je izvadila iz akvarija i sljedeći dan vratila u trgovinu. Ali mužjak je jučer ipak uginuo. Je li to od napada ženke, stresa preseljenja? Djeca plaču, moram po novoga borca, a bojim se istog događaja.

Hvala, Željana 


O: Ribica borac (Betta splendens) je izrazito teritorijalna i agresivna ribica, osobito prema ribicama svoje vrste, ali i prema drugim akvarijskim ribicama. Nikada se ne preporuča držati dva mužjaka zajedno.

U načelu, zna se dogoditi da borac i druge akvarijske ribice imaju miran suživot. Rijetko se događa da borca napadaju druge ribice i da se nađe ugrožen.

Prije svega, 5 ribica u akvariju od 20 litara je previše. Minimalni akvarij za držanje beta bi trebao imati 40-50 l zapremnine s pripadajućom opremom, znači potreban je filter, grijač i rasvjeta. Poželjno je akvarij zasaditi s puno bilja i to, primjerice, vrstama Cryptocorineae (16 podvrsta), javanska paprat, javanska mahovina i sl.

Od riba s betama se mogu kombinirati sve miroljubive vrste, kao što su guppyji, neonke, platy, zebrice, cooli, corydoras, botia i slično.

Budući da je Vaš akvarij kako nov tako i prepunjen (velika gustoća nasada), ribe su reagirale vrlo agresivno, pretpostavljam zbog kompeticije za prostor. Budući da bete imaju specifične, vrlo osjetljive peraje, koje uslijed napada budu i vrlo teško ozlijeđene, nerijetko ovakve ozljede dovode i do fatalnog završetka.

Preporučila bih Vam da što prije nabavite veći akvarij ili da za sada ostavite postojeći broj ribica.

U akvarijima s gustim nasadom, kao što je Vaš, vrlo često dolazi i do problema vezanih uz razne parazitarne i bakterijske bolesti, a kada se to dogodi najčešće dolazi do uginuća svih riba.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr