Povratak

Ribe čistači

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koje vrste riba čistača su najprikladnije za držati u akvariju od 40 l (temp. od 18-23°C, podloga: okrugli šareni kamenčići prirodne boje i veličine od 2/3 mm do 5 mm) sa zlatnim karasom, pajčolankom i shubunkinom? Kakav će biti njihov suživot (kako će se ponašati zlatne ribice sa čistačem)? Treba li u akvarij staviti neko skrovište za čistača (panjevi, rupe, biljke)? Možete li mi opisati uzgoj čistača?
Zahvaljujem unaprijed,
Filip

O: Čistače dijelimo u dvije osnovne vrste: čistači dna i čistači stakla.

Čistači dna hrane se ostacima hrane koju ostale ribice ne pojedu pa padne na dno, te raznim otpadom koji se također nađe na dnu. Večina čistača u akvariju pretežno služi da bi se uklonile naslage algi koje se zbog preslabog, ili prejakog svjetla nakupljaju po lišću bilja ili staklu.

Uz zlatne ribice, u akvariju mogu i preporučljivo je držati i čistače. Najlakše se prilagođava hladnovodni čistač Misgurnus, no i toplovodni čistači kao Plecostomus (Hypostomus plechostomus), Aymonieri (Gyrinocheilus aymoneri), Corydoras julii i Corydoras panda također se brzo aklimatiziraju u hladnovodnim akvarijima.

Čistači se hrane specijaliziranom tabletiranom hranom (npr. Nutrafin, Sera Viformo, Sera nip, Sera spirulina, Tetra Tabimin).

Misgurnus anguillicaudatus (eng. weather loach, dojo loach) je hladnovodna i vrlo izdržljiva riba. Može se držati i u toplijoj vodi, ali onda živi kraće. Jede sve što padne na dno, a ako na dnu nema ničega, zna se zalijetati i do površine. Može iskočiti iz akvarija, pa je poklopac obvezan. Vid u misgurnusa nije osobito oštar, ali on taj nedostatak nadoknađuje vrlo osjetljivim brkovima, tako da će pronaći svaki, pa i najsitniji komadić hrane koji padne na dno. Jede doslovce sve što je jestivo, pa za njega ne morate nabavljati posebnu hranu - pojesti će sve što i druge ribe koje su s njime u akvariju. Kao što sam već spomenula, akvarij u kojem namjeravate držati misgurnusa svakako mora imati poklopac, kako ne bi iskočio iz vode. No ako i iskoči, velika je šansa da će na suhome preživjeti i 2-3 dana. Naime, kad se nađe izvan vode, ova ribica aktivira prirodni mehanizam zaštite - izluči sluz koja mu prekrije tijelo, te tako hibernira dok se ponovno ne nađe u vodi. Što je temperatura niža, duže će preživjeti u hibernaciji. Inače, životni vijek im je oko deset godina.

Spol se u misgurnusa dosta teško određuje, no mužjaci su uvijek veći od ženki iste dobi i imaju izraženije točke po tijelu. Iako u posljednje vrijeme neki akvaristi objavljuju kako su misgurnuse uspjeli izmrijestiti u akvariju, ova je ribica naime, vrlo osjetljiva kada je mrijest u pitanju i za mrijest su mu potrebni posebni uvjeti, kakve je u akvariju vrlo teško osigurati. Te se ribe uglavnom love u prirodi ili ih se uzgaja u ribnjacima.

Čistači se vole zavlačiti i skrivati, pa im možete osigurati nešto od "rekvizita" za skrivanje. Kako u našim dućanima možete pronaći različite biljke i dekoracije za opremanje akvarija, pozivam Vas da nas posjetite.

Za sve ostale informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr