Povratak

Ribica borac (Beta splendes)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 zlatne ribice i prije dva dana su dobile novo društvo - borca. Kako sam ga stavila u akvari nije baš društven tj. veseo. Stalno se skriva i bude na dnu akvarija. Zanima me da li je onda dobro to što je skupa sa zlatnim ribicama i hoće li se promijeniti? Bojim se da bi mogao uginuti ako ga ostavim s njima.
Hvala, Tilly

O: Ribica borac (Beta splendes) je izrazito teritorijalna i agresivna ribica, osobito prema ribicama svoje vrste, ali i prema drugim akvarijskim ribicama. Nikada se ne preporuča držati dva mužjaka zajedno.

U načelu, zna se dogoditi da borac i druge akvarijske ribice imaju miran suživot. Rijetko se događa da borca napadaju druge ribice i da se nađe ugrožen.

Temperatura vode ne bi smjela prelaziti 25 stupnjeva celzijusa, pošto imate hladnovodne ribice.

Kako se radi o novonabavljenoj ribici, potrebno je obavezno provesti karantenu od minimalno 14 dana, kako biste uočili eventualne simptome bolesti. Kako je transport i promjena sredine veliki stres za ribice, često se događa da padne imunološki sustav, te se ribica razboli. Tako da je moguće da je skrivanje i zadržavanje na dnu akvarija uzrokovano oboljenjem.

Savjetujem Vam da izolirate borca, te preventivno provedete tretiranje sredstvom Medi Mor.

Za sve ostale informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr