Povratak

Ribica iskače iz akvarija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 10 litara i dvije zlatne ribice nekih 10 dana. Danas ujutro mi je jedna ribica iskočila van i završila na zemlji, pala je s otprilike 1,5 m. Odmah sam je podigla i vratila i ona je normalno nastavila plivati. Zanima me hoće će biti kakvih posljedica i smijem li akvarij s nečim poklopiti da mi se to više ne dogodi? Možda da ulijem manje vode, možda bi to pomoglo da ne iskače van? Molim vas pomozite! Sad cijelo vrijeme sjedim i gledam da se to ne bi opet dogodilo. Unaprijed hvala, Tanja

O: Često se događa da ribice iskaču iz akvarija.

Razlog je tome što misle da je pored toga veća vodena površina, kao i u prirodi, kada često iskaču iz jednog dijela vode u drugi.

Nerijetko se dešava da pri tome ribica i ugine kao posljedica pada ili toga što su ostale bez vode. Činjenice govore da se ipak iskakanje iz akvarija dešava učestalije u prenapučenim akvarijima.

O posljedicama je vrlo teško govoriti; ako je ribica pala na mekanu podlogu u većini slučajeva prolazi bez ozljeda.

No, ono što Vam mogu savjetovati je da svakako ribice premjestite u veći akvarij, a optimalna veličinima bi bila oko 20 litara.

Možete preventivno dodati neko od sredstava sa širokim spektrom djelovanja, kako bi se, zbog pretrpljenog stresa, izbjegle evntualne infekcije. Svakako Vam preporučam i multivitaminske preparate, kako biste ojačali imunološki status ribica.

Ne bih Vam preporučila da ulijete manje vode, već što sam napomenula, da ukoliko ste u mogućnosti ribice premjestite u veći akvarij. U manje vode, manja je i količina kisika, pa mogu samo nastati dodatni problemi.

Kako biste spriječili iskakanje ribica iz vode, akvarij možete poklopiti običnim staklenim poklopcem, s time da ostavite otvoren mali dio zbog zraka ili zaštitite nekom mrežicom.

Nadam se da sam pomogla i srdačno Vas pozdravljam.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr