Povratak

Ribica miruje na dnu akvarija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Molim Vas za savjet. Ribica već četiri dana redovito u ovom položaju miruje na dnu akvarija. Nekoliko dana prije toga pokušavala je i plivala svako toliko na površinu i povremeno se kretala po akvariju normalno. Dok miruje škrgice joj se pomiču. Hranila se normalno, sada je na dnu. Fotografije u privitku.
Hvala Vam. Srdačan pozdrav, Tatjana

O: Poremećaji u ravnoteži i plivanju kao i nemogućnost podizanja s dna akvarija ili s površine vode najčešće su povezani s plivaćim mjehurom ribica.

U ovom slučaju bi bilo dobro promijeniti 15-20% vode te u akvarij dodati ljekovite pripravke širokog spektra djelovanja (Multicura "Easy - life" ili Goldmed goldfish "Tetra").

Preventivne mjere su najbolje rješenje da se ova bolest ne pojavi.

Uvjeti u akvariju su u pravilu razlozi koji dovode do ovakvih i drugih zdrastvenih problema. Treba voditi računa o temperaturi vode, kemijskom sastavu vode, filtraciji i osvjetljenju. Ribice se hrane jedanput ili dva puta na dan u vrlo malim količinama, a ono što pada na dno, govori nam da smo stavili previše hrane. Filtracija je vrlo bitna u akvariju jer u tom slučaju neće biti potrebno prečesto mijenjati vodu. Svaka promjene vode rezultira cjelokupnom promjenom medija u kojem borave i "pozitivne" bakterije, što dovodi do stresa, a time i ribica postaje podložnija infekcijama. Osvjetljenje treba omogućiti 12 sati dnevno, naravno uz prethodne konzultacije s akvaristima kako biste odabrali što adekvatnije. Kemijski sastav vode: pH, nitriti, nitrati, amonijak, provjeravaju se specijalnim testovima koje možete nabaviti u Pet centru.

Oslabljen imunološki status možete ojačati vitaminskim preparatima.

Za sve dodatne informacije s povjerenjem se možete obratiti iskusnim akvaristima Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr