Povratak

Ribice za vanjski bazen

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam bazen - akvarij veličine: dubina od 20 cm do 2,5 m, širine oko 2 m i dužine oko 3 m. Bazen je vani; najniže zimske temperature su oko -3ºC ali se ove godine još nije spuštalo ispod +2ºC. Zanima me koje ribice bi bilo najbolje nabaviti za taj bazen a da mogu biti u njemu kroz čitavu godinu? Koje bilje? Da li postoje čistači za tako relativno hladnu vodu i kako se najučinkovitije može održavati bistrina vode? Hvala unaprijed. Srdačan pozdrav, Sanja.

O: Za pravilno održavanje vanjskih bazena i ribica u njima treba prvobitno dobro odabrati položaj u vrtu.

Znači, ne previše sunca, bez drveća u uskoj blizini čije lišće zatrpa i zamuti vodu, poroznost tla, dobra izolacija i temelji bazena, kvaliteta vode koju koristimo za bazen i drugo), a bitni su i klimatski uvjeti područja u kojem živimo i varijacije vanjske temperature. Vaš bazen je dovoljno dubok te bi ribice mogle ostati u njemu tokom zimskog perioda, jer temperatura vode pri dnu(toplije) nije ista kao i pri površini gdje je hladnije.

Što se tiče bilja postoje podvodne biljke (Anacharis), plivajuće ili plutajuće biljke (vodeni ljiljani). Preporučujem da se za vrste bilja koje se koriste u vrtnim bazenima obratite stručnim osobama koji se bave hortikulturom ili nabavite literaturu namijenjenu hobistima koji žele sami napraviti i održavati vrtni bazen i bilje u njima.

Da bi voda u ovakvim bazenima bila bistra i čista (bistra voda ne znači da je i zdrava kad u njoj ni alge ne mogu rasti), potrebna je adekvatna filtracija i oksigenacija vode koja se postiže uz pomoć aparata za filtraciju, crpki ili kemijskih preparata. Sve to možete nabaviti u Pet Centru, od crpki (EHEIM), preparata TETRA POND: Water safe protiv klora i teških metala, MediFin sredstvo protiv bakterija i parazita, AlgoRem sredstvo protiv zelene vode; LAGUNA: Antiagues protiv rasta algi u vrtnom ribnjaku; SERAPOND: Aquteich potpuna zaštita za ukrasne ribe (poslije kiša), Crystal za čistu vodu u ribnjaku.

Od ribica, najviše se stavljaju zlatne ribice Carassius auratus (comet, sarassa comet, shubunkin, calico fantails) i koi-ribice Cyprinus carpio (butterfly, normal fin koi). Također i ribice zahtjevaju da se i o njima pravilno brinemo uz pomoć gotove hrane kao Sera Koi royal hrana, Sera Pond mix royal, Sera pond bio granulat, Dajana Pet Koi mix i drugo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr