Povratak

Ribice živorotke (platy, guppy, molly) - određivanje spola i uvjeti držanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Jučer sam kupila jednog platya i ne znam da li je muško ili žensko. Zanima me da li se mogu prepoznati koji je muško, a koji žensko, da li su agresivni i trebaju li biti u jatu? U akvariju već imam 2 guppya i jednog narančasto-crnog platya te jednog molly. Hvala! 
Maja

O: Sve ribice koje imate u akvariju su živorotke (ne polažu ikru nego rađaju žive mlade).  Zbog lakog održavanja i uzgoja preporučljive za početnike. Miroljubive su i preporučuju se za zajednički akvarij s manjim, mirnijim ribama.

Mužjak se raspoznaje od ženke po tome što iza trbušnih peraja ima razvijen gonopodij, tj. modificiranu peraju koja služi kao spolni organ.

Živorotke se ne moraju držati u jatu, ali je vrlo bitno paziti na omjer spolova. Idealno bi bilo da držite jednog mužjaka na 2 ženke. To je bitno iz razloga što mužjaci naganjaju ženke zbog stalnog nagona za parenjem. Ukoliko ima više mužjaka na jednu ženku, one su pod stresom, a samim time su manje otporne na bolesti i vrlo brzo ugibaju.

Iako su živorotke vrlo lake za održavanje i uzgoj, treba im pružiti idealne uvjete kako bi bile zdrave i otporne. Osim na izbor i omjer ribica, bitnu ulogu ima i broj ribica sa obzirom na litražu akvarija.  Potrebna je litra i pol vode po centimetru ribe. Temperatura u akvariju bi trebala biti oko 25°C uz dobru filtraciju (litraža akvarija x 10 = l/h), dotok kisika i akvarijsko bilje.  Osim što akvarij čini ljepšim, akvarijsko bilje je vrlo bitno za održavanje kemijske ravnoteže vode, obogaćivanje vode kisikom potrebnim za život  riba, te sprečavanja bujanja algi. Također, biljke pružaju prirodna skrovišta za plašljive ribe i  mlade ribice ukoliko nemate kotilicu.

Dobrim izborom vrsta ribica, te pravilnim omjerom broja ribica i biljaka postiže biološka ravnoteža u akvariju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr