Povratak

Ribici opadaju ljuske

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije 14 dana kupio sam dvije zlatne ribice različitih vrsta, pajčolanku i karas crveni komet. Uvjeti su povoljni i hranim ih po vašoj preporuci, akvarij je dovoljno prostran. Primijetio sam da jednoj ribici ispadaju ljuske, ali ne znam uzrok tome. Da li je uzrok tome agresija između ribica ili je možda zato što sam stavio opranu morsku školju u akvarij? Unaprijed zahvaljujem! Srećko

O: Opadanje ljusaka kod riba može biti prouzročeno agresijom drugih riba koje koegzistiraju u istom akvariju s ribom, posebice ako akvarij nije dovoljno prostran ili u slučajevima kada je riba koja trpi agresiju veličinom dosta manja od ostalih riba. Zlatni karas u varijetetu kometa je riba koja je najsličnija svojem "divljem" pretku i odličan je plivač te zna ponekada iskazivati agresivno ponašanje prema ostalim ribama u akvariju.

No, uzrok može biti i invazija parazitima koji žive na koži riba, prvenstveno molestirajući ribu, koja se kako bi se riješila parazita "češka" o predmete u akvariju ( biljke, ukrase,...) i na taj način skida ljuske sa tijela.

Kako je parazite nekad moguće vidjeti a ponekad i ne, a i u Vašem slučaju niste sigurni ako je možda i agresija prisutna, savjetujem da promatrate što se događa u akvariju. Ukoliko primjetite agresivno ponašanje među ribicama, najbolje riješenje je razdvojiti ribice.

No, ako ne budete primjećivali ništa, a ribici je sve gore, pokušajte u akvarij dodati preparat Sera Ectopur, tekućinu koja je na bazi nejodirane soli, inače se dodaje kao potpora uz primjenu Bactopur otopine, pri liječenju kako bi se potpomoglo i ubrzalo izlječenje, ili samostalno. Oba preparata su antiseptici i sprječavaju danje razvijanje upale na mjestu ozljede i truljenje, s time da ectopur djeluje prvenstveno i na parazite. Pozitivno djelovanje je i to što sol smanjuje razinu stresa u akvariju i pospješuje regeneraciju mukozne membrane. U uputstvima preparata je detaljno opisano kako koristiti i koliko dodavati preparata naravno prema litraži akvarija. Znači, važno je odrediti koliko litara zaprima Vaš akvarij kako bi čim točnije znali odrediti količinu lijeka. Isto tako, ukoliko u akvariju imate filter i u njemu patronu s aktivnim ugljenom bilo bi dobro izvaditi je dok primjenjujete lijek, jer bi ugljen navukao sav lijek na sebe i lijek ne bi imao učinka. Filter pustite da radi, dakle bez patrone aktivnog ugljena, po potrebi može se i pojačati protok kako bi se lijek čim prije i bolje raspodijelio u vodi.

Dodatne savjete mogu Vam pružiti i iskusni akvaristi u našim dućanima, koji će Vam vrlo rado odgovoriti i na sva dodatna pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr