Povratak

Ribici se "gule" peraje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije nešto više od tjedan dana dobila sam na poklon dvije zlatne ribice. Primjetila sam da se jednoj ribici "gule" peraje, ne znam kako bih to drukčije opisala. No to je prošlo, međutim prije dva dana ribica je ostala bez 1/2 repne peraje. Kao da se raspala i otpala. Nisam primjetila da se ribice grizu, trudim se redovito mijenjati vodu ili barem dio. Jučer sam posjetila pet shop u kojem mi je prodavačica rekla da možda imam bakteriju u akvariju i preporučila mi dezinfekcijsko sredstvo. Drugi problem je vezan uz drugu ribicu koja je iskočila iz akvarija (inače akvarij je malen i ima 7l). Pa eto, jako sam zabrinuta, prvi put imam ribice i ne znam šta da sad radim.  Unaprijed zahvalna, Nikolina

O: Bakterije su uzročnicima niza bolesti u zlatnih ribica. Bakterijske infekcije mogu se lokalizirati na određene dijelove tijela (peraje, repovi, škrge itd)., a mogu se i generalizirati po čitavom tijelu, pa čak i unutar organizma. Infekcije nastaju uslijed različitih uzroka: prljava i/ili prehladna voda, prenapučenost, jednolična i nedostatna ishrana, stres. Zatim, nastaju sekundarno nakon ozlijeđivanja kože parazitima ili mehanički (grizenje ili napadanje druge ribice).

Zlatne ribice prekrivene su zaštitnom sluzi koja ih štiti od infekcija, a ako je taj sloj oštećen, koža je podložnija bolestima. Sama infekcija primarno može nastati na spomenutim dijelovima tijela, a može biti i posljedica širenja infekcije, odnosno septikemije.

Bolest se vrlo brzo širi i zahvaća cijeli akvarij. Često se stanje dodatno komplicira i gljivičnim oboljenjima.

Nedostatak peraja, repova, njihovo gnjiljenje itd, najčešće uzrokuju bakterije. One su normalno prisutne u akvariju, no slaba kvaliteta vode, stres, ozljeda ili prenapučenost akvarija potiče ovu bolest. Ako je pH, amonijak ili nitrati u previsokim koncentracijama u akvariju, peraje i rep mogu biti nagriženi. Ovo je više kemijski uzrokovan proces nego bakterijska infekcija i liječi se samo dovođenjem parametara vode na normalu. Kod ovog tipa gnjilenja ravni su a ne naborani rubovi peraja ili repa na mjestima gdje je počelo nagrizanje. Kod bakterijske infekcije, peraje su izlizane ili poderane, s crvenom crticom i bijelim ili ružićastim rubovima. Ako se ne liječi, peraje se postupno raspadaju sve dok više nisu vidljive a bolest tada inficira cijeli organizam.

Akvarij treba tretirati preparatima koji djeluju na bakterijske infekcije uz kombinaciju s vitaminskim pripravcima, kako bi se ojačao imunološki sustav u ribica. Za vrijeme liječenja, temperatura vode se može povisiti, i to postepeno, 1-2 stupnja dnevno i do 32°C. Na isti način se temperatura postepeno i snizuje nakon provedene terapije. Svakako se držite uputa koje propisuje proizvođač lijeka.

Iskakanje ribica iz akvarija česta je pojava. Razlog je tome što "misle" da je pored toga veća vodena površina, kao i u prirodi, kada često iskaču iz jednog dijela vode u drugi.

Nerijetko se dešava da pri tome ribica i ugine kao posljedica pada ili toga što su ostale bez vode. Činjenice govore da se ipak iskakanje iz akvarija dešava učestalije u prenapučenim akvarijima i onim loše kvalitete vode (toksini). Zlatne ribice proizvode dosta otpadne tvari, stoga je pravilna i redovita filtracija od izuzetne važnosti za održavanje normalnih parametara vode.

O posljedicama je vrlo teško govoriti; ako je ribica pala na mekanu podlogu u većini slučajeva prolazi bez ozljeda.

No ono što Vam mogu savjetovati je da svakako ribice premjestite u veći akvarij, a optimalna veličina bi bila oko 20 litara. Kako biste spriječili iskakanje ribica iz vode, akvarij možete poklopiti običnim staklenim poklopcem, s time da ostavite otvoren mali dio zbog zraka ili zaštitite nekom mrežicom.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr