Povratak

Riblja uš

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno mi je uginula jedna zlatna ribica koju sam imala 2 godine. Dva dana nakon toga primijetila sam da se druga ribica čudno ponasa - ne pliva i ne jede. Promatranjem te ribice primijetila sam da na desnoj strani ima na sebi neku malu točkastu "životinjicu". Pomislila sam da je to neki nametnik i odvojila to od ribice u posebnu vodu. To se sada kreće i pliva po vodi. Jesam li dobro učinila? Što da sada napravim s tom životinjicom? Hoće li se moja ribica oporaviti?

O: U akvarijskih ribica česta su pojava riblje uši. To je parazit iz roda Argulus spp. (niži rakovi), veličine do 8 milimetara, prozirno blijede boje. 

Usni organi su se modificirali u rilo kojim probada kožu i s četiri se para nogu prihvaća, te siše krv. Oštećena mjesta su izvor sekundarne infekcije, od kojih su najčešće gljivice i bakterije.

Ako je akvarij prenapučen, odnosno ako ima previše ribica, bolest se brzo širi, prelazeći s ribice na ribicu. Uzročnik može preživjeti bez domaćina oko 3 tjedna.

Riblju uš je svakako preporučljivo mehanički odstraniti s ribice, a od velike je važnosti redovno čišćenje i dezinfekcija akvarija kako bi se uništila njihova jaja. Također je potrebno pojačati filtraciju i aeraciju akvarija, te provjeriti kemijski sastav vode i korigirati eventualna odstupanja od normalnih vrijednosti.

Dakle, dobro ste učinili, te Vam još savjetujem i da provedete preventivno tretiranje ribica preparatom Medi mor od Aquarium Munstera, kako biste spriječili eventualne sekundarne infekcije.