Povratak

SOS za ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas, pomozite mi! Imam 2 pajčolanke i 2 karasa, na jednoj pajčolanki su se pojavile bijele točkice, a uskoro i na ostalima. Kupila sam Goldmed i dozirala sam ga kako piše na bočici. Točkice su se donekle povukle pa sam se ponadala da su ozdravile, da bi pajčolanka ostala bez repa i dobila krvave podljeve. Liječenje bi trebala ponoviti za 7 dana, ali se bojim da ona neće toliko izdržati! Nakon što sam stavila lijek u vodu, u roku 2 dana su se na kamenju pojavile smeđe alge s kojima nisam nikada imala problema, odnosno, i ovaj put sam s vodom jednako postupala kao i do sada, pa mislim da nije u tome problem. Osvjetljenje je isto kao i prije i stvarno ne znam u čemu je problem!

Molim vas da mi što prije odgovorite jer joj je svaka minuta bitna! Unaprijed Vam veliko hvala!!!! Josipa

O: Bolesti u akvarijskih ribica javljaju se najčešće zbog neadekvatnih uvjeta u akvariju. Takvi uvjeti dovode do stresa i pada imuniteta, što rezultura infekcijom, odnosno pojavom bolesti.

Niste definirali koliko je litara vode u Vašem akvariju, koliko je dnevno sati prisutno umjetno osvijetljenje i kakve lampe koristite, da li imate filtraciju u akvariju i zračnu pumpu, kolika je temperatura vode itd.

Što se tiče bijelih pjega, njih izaziva Ichtiophtirius Multificilis, parazit koji se aktivira kod stresa, kad se stanjuje zaštitni sluzni omotač koji obavija tijelo ribice. Za liječenje preporuča se Sera Costapur, koji djeluje isključivo u fazi bijelih točkica, kada iz bijelih točkica izlaze tomiti - razvojni oblici ichtija, koji padaju na dno akvarija i pričvršćuju se za čvrstu podlogu gdje čekaju novi stres kod ribica da se ponovo aktiviraju. Savjetujem da podignete temperaturu u akvariju na 30º, ali postepeno (1-2 stupnja dnevno), a na isti način se nakon tretiranja temperatura spušta, kako bi izbjegli novi stres, a time i ponovo aktiviranje ichtija.

No, u Vašem slučaju se radi o mješovitoj infekciji, odnosno o invaziji (paraziti) i infekciji (bakterije). Bolest je najvjerojatnije primarno izazvana parazitima, a zbog oštećenja sluznog omotača, došlo je do naseljavanja sekundarnih bakterija. Takve sekundarne bakterijske infekcije izazivaju promjene na tijelu ribice, kao gubitak peraja ili ljuski, te hematome (krvni podljevi). Takve promjene mogu biti lokalizirane na određenim perajama ili zahvatiti sve peraje, a i unutrašnje organe.

Smeđe alge su posljedica doziranja lijeka u vodi, kada dolazi do kemijskog disbalansa koji pogoduje razvoju smeđih i zelenih algi.

S obzirom na obim problema koji je kod Vas javio, i infekcija i invazija, slobodno možete nastaviti tretman Tetra Medica Goldmed sredstvom, koji je univerzalan lijek, te djeluje na bakterijske i parazitarne bolesti. Izgledi za oporavak u ovoj fazi bolesti su vrlo mali. Inače, kada se Ictio na vrijeme uoči i liječi izgledi za oporavak su puno veći.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr