Povratak

Serpe i colise

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: U toplovodni slatkovodni 120 l akvarij prije cca tjedan dana stigao je par Colisa, mužijak i ženka. Nakon početnih problema oko upoznavanja, lijepo su se snašli. Srećko (mužjak) je čak dobio ime po svojoj vedroj naravi. Međutim, u nekoliko navrata primjetio sam da Serpe (pogotovo dvije najkrupnije), iako sitne napadaju Srećka. Zadnjih nekoliko dana on provodi sakriven u jednom ili tek ponekad u drugom kutu iza lišća. Ne jede i čini mi se da ima oteklinu u predjelu peraja (oblika kugle), također plavu leđnu peraju drži nekeko nakostriješeno. Zanim me da li je to u pitanju trbušna vodenica ili, nadam se, samo stres i što uraditi?
Hvala, Tomislav

O: Serpe (potječu iz Južne Amerike) su vrlo lijepe ribe, ali ponekad mogu biti agresivne, pogotovo za vrijeme parenja. Vrlo je teško pronaći jato serpi u kojem sve ribice imaju čitave peraje. Dapače, veći broj ih ima oštećene peraje zbog međusobnog grickanja. Naravno da serpe nisu agresivne poput, primjerice, nekih vrsta ciklida, ali čak i manja razina agresije može biti previše za nježne colise (Jugoistočna Azija).

Te mirne dvodihalice potrebno je držati u akvariju s jednako tako mirnim sustanarima jer se u suprotnom uglavnom skrivaju te nerijetko ugibaju od stresa ukoliko su duže podvrgnute maltretiranju od strane većih i agresivnijih riba. Također, preporučam držati parove jer među mužjacima također može doći do agresivnosti.

Svakako treba izbjegavati ribice koje vole gristi peraje, poput Barbusa (Puntius tetrazona) , ali i agresivnije dvodihalice, kao što su primjerice Trichogasteri (Trichogaster leeri).

Neki od mogućih sustanara mogu biti Zebrice (Danio rerio) ili Barbus titeja (Puntius titteya).

Svakako bi bilo dobro kada bismo stanovnike akvarija mogli grupirati po geografskom predznaku, odnosno slagati takozvane biotopske akvarije te pri tom u startu paziti na kompatibilnost riba. U tom slučaju bi zasigurno izbjegli probleme poput opisanog u Vašem e-mailu.

Po opisu ne bih rekao da se radi o trbušnoj vodenici, iako na osnovu Vašeg maila nisam u mogućnosti postaviti preciznu dijagnozu. Jedini način da sada popravite nastalu situaciju je da se odlučite koju od te dvije vrste želite imati u akvariju te po svojoj odluci drugu vrstu sretno udomite u nekom akvariju koji će joj po svajoj strukturi bolje odgovarati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr