Povratak

Sijamski algojed / Prekomjerno razmnožavanje guppyja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam akvarij od 60l i imam zelene alge po staklu i po biljkama pa me zanima na koji način da ih se riješim. Imam ribice guppy, a i imam puno malih ribica. Čitao sam da treba paziti na broj ribica, ali ja stalno dobivam nove i nemohu kontrolirati to pa me samo zanimalo postoji li način da se to kontrolira. I da li riba sijamski algojed može živjeti s guppyjima, a da ne jede male ribice? Mario

O: Riba sijamski algojed nije zahtjevna za držanje. Ova riba prilagodit će se manje-više svakom akvarijskom uređenju, no kao i svaka riblja vrsta, Sijamac preferira okoliš koji nalikuje njegovom prirodnom okruženju; šljunak različitih veličina, panjevi i grane s pokojim većim oblim kamenom te biljkama porijeklom iz Azije (anubiasi, kripte, paprati itd.).

Spororastuće bilje podložnije je razvoju algi koje će Sijamac drage volje pobrstiti i time potvrditi titulu jednog od najboljih ribljih algojeda. Ovo je miroljubiva, no teritorijalna riba.

Voli društvo iste vrste, no može se držati i kao jedinka zajedno s drugim miroljubivim ribama. Kada su u jatu njihova osobnost posebno dolazi do izražaja. Najbolje ih je držati ili pojedinačno ili pak u društvu minimalno od 5-6 pripadnika svoje vrste. Sijamci su brzi plivači i poprilično aktivne ribe stoga ih nemojte staviti sa sporim i plahim ribama.

S obzirom da ste napomenili da imate problem s algama, smatram da je riba algojed dobar izbor metode da se riješite algi. Alge se mogu pojaviti zbog nepravilnog režima rasvjete (prejake ili preslabe lampe, neodgovarajuće lampe, predugačak period dana i dr.) O načinima na koje se možete pokušati riješiti algi pisali su i moji kolege, u ranije objavljenim odgovorima Alge u akvariju, Alge u akvariju II i Alge u akvariju III.

Što se tiče Vašeg problema s ramnožavanjem ribica, guppyji su poznati kao ribe koje se prema svojoj prirodi vrlo brzo i višestruko umnažaju. Odrasla ženka guppyja u jednom okotu može izbaciti do 40 mladih ribica.  Za razmnožavanje guppyja ne treba simulirati posebne uvjete, dovoljno je osigurati primjerene uvjete po pitanju temperature, pH i sl. To zapravo znači da imate zdrav akvarij odnosno da su uvjeti za razmnožavanje riba idealni. S obzirom da niste naveli koliko točno ribica u 60 L akvariju imate, očigledno još uvijek ima dovoljno prostora za rast novih ribica jer obično guppyji sami reduciraju svoju preveliku brojnost tako da odrasle ribice jedu vlastitu mlađ kako bi smanjili i regulirali populaciju.

Nadam se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi, a za sva Vaša dodatna i buduća pitanja stojimo Vam rado na raspolaganju kao i iskusni akvaristi u našim trgovinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr