Povratak

Sijamski borac (beta) - mriještenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dragi veterinari, čula sam da je ženka sijamskog borca plodna kad dobije neku bijelu tačku i da se tek tada može mrijestiti. Da li je to istina i može li se mrijestiti ranije? I koliko odprilike bude mladih?
Unaprijed hvala, Singer

O: Ova prekrasna riba, kao i sve ostale ribice, se pare kada dosegnu spolnu zrelost, odnosno kada se za to osjećaju spremne.  Bijela točka ili izbočina  na trbuhu je zapravo žlijezda, koja je uobičajena u svim fazama života i nije mjerilo spolne zrelosti beta.

Ponekad, vrlo rijetko znaju mužjaci također imati izraženu ovu žlijezdu. Vjerojatno ste mislili na bijele okomite pruge koje ženka dobije za vrijeme mrijesta.

Ukoliko namjeravate bete pariti, najbolje je mužjaka staviti u akvarij koji na dnu nema nikakvog šljunka, sa puno plutajućeg bilja na kojem će formirati svoje gnijezdo. Temperatura vode bi trebala biti ok 28 stupnjeva celzijusa. Ženku je najbolje staviti u staklenu posudicu, pa zatim u akvarij, kako bi ju mužjak vidio, no kako biste mu ujedno onemogućili da dođe do nje. Kad mužjak formira gnijezdo, a ženka dobije okomite bijele pruge , spremna je i stavite ju u vodu sa mužjakom. Mužjak pliva oko ženke, širući svoju peraju, što se naziva ljubavni ples. Na taj način privlači ženku, ali i odbija druge mužjake. Mužjak i ženka obavijaju jedno drugo, a mužjak ženku čvrsto stisne. Tada ženka ispušta ikru, koju mužjak oplodi  sa mliječi. Ženka izbaci 10-15 komada ikre. Nekoliko puta se ovo ponavlja dok ženka ne položi svu ikru, koje može biti preko 200 komada.  Nakon toga i mužjak i ženka se "onesvijeste", ali se mužjak prije oporavlja, te dok ženka tone prema dnu, sakuplja ikru u usta i stavlja ju u sagrađeno gnijezdo. Ženku je najbolje nakon toga maknuti iz akvarija jer često hoće pojesti ikru pa je stoga mužjak, štitići ikru, često i ubije.  Mužjak će neoplođenu ikru pojesti kako bi na taj način spriječio da je napadnu gljivice i tako zaraze jaja koja su oplođena. Iz tog se razloga nakon mrijesta preporuča staviti malo sredstva protiv gljivica.

Nakon 30 sati iz ikre izlazi mlađ, o kojoj naredna 2-3 dana brine mužjak. Ako koji mladunac ispadne iz gnijezda, mužjak se vraća jer oni imaju mali kapacitet pluća pa nisu u mogućnosti doći do površine i često se uguše. Naime, bete su dvodihalice i koriste atmosferski kisik jer imaju i pluća.


Za sve ostale informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr