Povratak

Sijamski borac - unutrašnja bakterijska infekcija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam društveni akvarij i primjetio sam da se zadnjih dana riba borac (mužjak) povlači u sjenu, ne jede, ne pliva pretjerano, dok se druge dvije ribe borci (ženke) ponašaju normalno. Na njemu nema nikakvih neuobičajenih znakova. Sve druge ribe u akvariju se ponašaju normalno tj. zdravo. Što napraviti, da li je to kakva bakterijska infekcija? Kako liječiti, ako je potrebno? Unaprijed hvala! Branko

O: Ako ribice koje ne pokazuju vanjske manifestne znakove bolesti, osim gubitka apetita i promjena u ponašanju, najvjerojatnije se radi o unutrašnjoj bakterijskoj infekciji, koju je potrebno što prije liječiti.

Bakterijska infekcija vrlo brzo zahvaća sve unutrašnje organe, što završava septikemijom i uginućem. Infekt se najčešće unese novim ribicama u akvarij, koje nisu prošle karantenu (minimalno 14 dana) ili uslijed nekog stresnog čimbenika (promjena temperature, manjak kisika u vodi, slaba filtracija vode, kemijski parametri vode izvan normale, transport, prenapučenost akvarija itd.), koji dovode do pada imuniteta i pojave bolesti.

Svakako Vam savjetujem da provedete liječenje cijelog akvarija. Pojačajte aerciju i filtraciju vode, a temperaturu postepeno povisite na 30 stupnjeva celzijusa (za 1-2 stupnja celzijusa dnevno), a nakon liječenja potrebno je temperaturu vode spustiti na isti način. U vodu dodajte jednu jušnu žlicu kuhinjske soli, a akvarij tretirajte sredstvom Furanol.
Furanol djeluje antibakterijski, a u vrijeme liječenja potrebno se držati uputa proizvođača s obzirom na dozu i trajanje terapije. Za vrijeme liječenja ne filtrirajte vodu kroz ugljen.

Savjetujem i multivitaminske pripravke, te Dajana Pet Immunal dodatnu hranu za ribice, kako bi ojačali imunološki sustav ribicama. Nakon liječenja potrebno je obnoviti filter bakteriju, sredstvom Dajana Pet Biofiltr.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr