Povratak

Silver shark - ugibanje uslijed stresa i uvjeti držanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim za savjet. Akvarij je 200l sa živorotkama i do sada sam kupio 3 silver sharka i sva tri su uginula kroz mjesec dana. Kupio sam opet jednog, u drugom dućanu, prošla su dva tjedna, uginuo i on. Kupio sam poslije sharka labeo i mjesec dana ok, boja super, peraje mu crvene, nikakve znakove nije imao i uginuo. A sve živorotke super, nikakvi problemi, i guramije isto tako, sve štima. Kaj se događa s njima i zašto uporno ugibaju? Hvala, Filip

O: Pored navedenih vrsta ribica, nažalost niste naveli gustoću naseljenosti akvarija. S obzirom na to da imate 200-litarski akvarij i da otprilike 20% volumena uzima podloga, bilje i ukrasi, tada Vam preostaje volumen od 160 l u kojeg stane otprilike 15 odraslih ribica.

Silver sharkovi su ribe koje su sklone stresu, koji se nedvojbeno javlja prilikom bilo koje promjene u njegovoj okolini, a naročito prilikom premještanja iz dućanskog akvarija u Vaš kućni.

Loša prilagodba stresu uvjetuje slabljenje imunosnog sustava i automatski je riba podložnija bolestima i uginuću. Trebalo bi im omogućiti dosta prostora za skrivanje, a akvarij smješten na mjestu gdje ne dopire buka iz vana i kuda se baš ne prolazi često. Također im smetaju tjedne promjene akvarijske vode, prilikom čega znaju toliko snažno plivati da sami sebe ozlijede.

Temperatura akvarijske vode bi trebala biti u rasponu od 22°C do 29°C, pH neutralan ili blago alkalan (5.8-7.8), tvrdoća vode - meka ili srednje tvrda (dH 5.0-15.0). Savjetujem također da provjerite razinu nitrita i nitrata. Optimalno bi bilo zasaditi bilje u pozadinu i sa strana akvarija tako da imaju veliki centralni prostor za plivanje jer narastu i preko 30 cm.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr