Povratak

Skalar i suživot s drugim ribama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Molim vas za pomoć. Složio sam akvarij od 75 litara, posadio bilje i planirao kroz koji dan kupiti par mladih skalara, dodati čistače, molly, zebrice... ili nešto toga tipa, uglavnom sve mlade ribice. Danas sam dobio ponudu da udomim odraslog skalara (ne znam spol). Zanima me da li bi napadao ove manje ribice, tj. da li možda smjestiti gore navedene ribe, pustiti ih da se priviknu pa njega onda uvesti u akvarij nekoliko dana kasnije? Hitno je pa vas molim za pomoć. Hvala, Dinko

O: Riba skalar je slatkovodna riba iz porodice ciklida, spljoštenog su tijela u obliku diska. Kao mlade ribe tvore monogamne parove koji ostaju zajedno do kraja života. Izvrsni su roditelji, ali se teško razmnožavaju u akvarijskim uvjetima. Obično se skrivaju u gustom vodenom bilju koje im omogućava lakše vrebanje sitnih riba ili beskičmenjaka. Temperatura vode trebala bi biti oko 27 stupnjeva celzijusa, a akvarij zapremine minimalno 70 litara. Uglavnom su mirne ribe, koje se dobro slažu s ostalim ribama u akvariju. Izuzetak predstavljaju parovi koji čuvaju potomstvo.

Po preporuci akvarista, u akvariju sa skalarima ne bi trebale biti ribice koje im mogu stati u usta (npr. neonke). Nisu pogodni i barbus tetrazon jer znaju grickati njihove duge peraje.

Inače, spol riba je teško odrediti do pojave mrijesta.

Ukoliko ste u mogućnosti nabaviti mladu ribu skalar, dobro ju je upustiti u akvarij zajedno s ostalim ribicama bez straha da će napadati druge ribe, osim gore navedenih.

Želim Vam puno sreće u akvaristici, a za sve savjete na raspolaganju su Vam i iskusni akvaristi u Pet centar trgovinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr