Povratak

Sklad biljaka sa zlatnim ribicama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me koje biljke mogu unijeti u akvarij sa zlatnim ribicama (teleskop i lavlja glava). Znam da vole jesti neke biljke ali kako već imam ove biljke zanima me mogu li staviti bar neku od ovih: anubiu, microsorum, Cryptocorynu, Vesicularia dubyana, Cryptocoryna. Puno hvala! Kristina

O: Različite vrste biljaka i razne vrste riba žive zajedno u istom akvariju. To znači ne samo da moraju prilagoditi svoje društveno ponašanje jedni prema drugima, već i zahtjevi u pogledu kvalitete vode, temperature vode, te podešavanja akvarija moraju biti jednaki.

Biljke u akvariju su vrlo važne, jer proizvode kisik i uklanjaju nitrate iz vode. U manjim količinama nitrati služe kao hrana ribicama, dok su u večim količinama vrlo toksični i za biljke i za ribice. Nitrati pogoduju nastanku algi.

Biljke u akvariju proizvode kisik, pomoću fotosinteze. Da bi se odvijala fotosinteza potrebna je svjetlost, voda i ugljični dioksid. Stoga treba voditi računa i o osvijetljenju koje je potrebno da bi biljke rasle. Ako nemaju dovoljnu količinu svjetla, hrane i ugljičnog dioksida, biljke ne rastu pravilno, a razina kisika u vodi opada. Posljedica su slabiji uvjeti života za ribe i biljke i opasan nedostatak kisika za ribe. Odgovarajuća njega za biljke je neophodna.

Akvarijske biljke služe također i kao podloga za mriještenje kod nekih ribica, stvaraju zaklon i služe kao prirodna teritorijalna barijera. Da bi biljke rasle u bujnoj zelenoj boji, možete dodati tekuće hranjivo gnojivo obogaćeno željezom koje osigurava živu, bogato zelenu boju.

Vrste biljaka koje ste Vi naveli mogu živjeti zajedno. Osobito bih preporučila Vesicularia dubyana (javanska mahovina), nema korijen i kod nje ne postoji gornji ili doljnji dio biljke. Ona se samo stavi na neki kamen, drvo i počne se vrlo brzo širiti. Izvrstan je potrošač amonijaka i dobro podnosi različite raspone pH, tvrdoće vode i temperature.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr