Povratak

Smeđe alge

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedan problem i jedno pitanje: mogu li u akvarij s hladnovodnim ribicama staviti morski koralj? Problem: Akvarij (120 l) je složen tek dva tjedna, u njemu imam koi šarane, zlatnu ribicu i karasa i sad sam primjetio da su se na biljkama (umjetne) kao i na ukrasnom kamenju počele pojavljivati neke smeđe mrlje. Pretpostavljam da su to alge koje baš i nisu dobar znak. Akvarij je kupljen kompletiran, znači sa filterom, poklopcem, svjetlom i grijačem (koji ne koristim). Kako i čime da se riješim tih mrlja? Živim u gradu gdje baš i nema velik izbor lijekova i preparata pa vas molim da mi kažete općenito, a ne od određenog proizvođača. Unaprijed zahvaljujem na pomoći! Danijel

O: Smeđe mrlje koje su se pojavile u Vašem akvariju, vjerojatno su smeđe alge, koje su česta pojava kod novoformiranih akvarija. Čak i uz dobru filtraciju, redovno čišćenje šljunka i djelomične izmjene vode, ova pojava nije rijetkost.

Prvo mjesto na kojem se počinju sakupljati alge je staklo. Najlakši i najpraktičniji način čišćenja je mehaničko čišćenje, pomoću magneta. Jedan magnet se stavlja unutar akvarija (grublji) dok se drugi stavlja izvan akvarija. Pošto jedan drugog privlače, povlačenjem vanjskog magneta vuče se i unutarnji koji čisti staklo.

Prilikom čišćenja pripazite da između magneta ne zapne šljunak, jer će izgrebati staklo akvarija. Magnet je vrlo funkcionalan ako se akvarij redovno održava. Kada akvarij duže vremena bude prepušten nebrizi, na staklo će se uhvatiti alge koje nije moguće ukloniti magnetom. Osim mehaničkog uklanjanja dobro je izvaditi šljunak iz akvarija, prokuhati ga kao i ostali dekor u akvariju koji se može prokuhati.

Smeđe alge nastaju kao rezultat loših uvjeta u akvariju. Jedini način da ih se riješi je promjena velikog dijela vode, poboljšanje kvalitete života u akvariju, te eventualno tretiranje nekim preparatom protiv algi (algex). Razlog nakupljanje algi može biti i prevelika količina svjetla: ili imate prejake žarulje, ili je akvarij na sunčevom svjetlu. Iskustvo je pokazalo da su se alge redovito javljale u akvariju sa običnim žaruljama, nakon prelaska na fluorescentne cijevi, alge su nestale. Loš kemijski sastav vode, također može biti razlog stvaranju algi, pa se preporuča jednom mjesečno provjeriti kemijski sastav koji uključuje, tvrdoću vode, pH, nitrite, nitrate, amonijak itd. To možete napraviti pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u našim trgovinama. Također neadekvatna filtracija može rezultirati pojavom algi. Najčešće su uzrok više ovih faktora zajedno.

Smeđe alge nastaju kao rezultat loših uvjeta u akvariju. Jedini način da ih se riješi je promjena velikog dijela vode, poboljšanje kvalitete života u akvariju, te eventualno tretiranje nekim preparatom protiv algi (algex).

Vrlo je važno održavati pravilan broj ribica na postojeću litražu vode, cikluse promjene vode, te cikluse hranidbe, koristiti filter medije koji apsorbiraju fosfate u vrijeme uneravnoteženosti hranjivih tveri, dvotjedne djelomične izmjene vode pomažu u izlučivanju viška hranjivih tvari i održavanju zdravog okoliša, novo fosfata mora biti što manji.

Morski koralj, kao ni ostali morski organizmi nisu primjereni za slatkovodi akvarij.

U vezi daljnjih savjeta predlažem Vam da dođete u neki od Pet centar dućana i kod naših akvarista se raspitate o daljnjim savjetima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr