Povratak

Smeđe mrlje i paraziti na ribici - riblje uši

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 5 l i u njemu sam do jučer imala borca koji je nažalost uginuo. Kad sam ga nabavila, jedno vrijeme je sve bilo u redu, a onda sam primijetila da mu na repu i tijelu neke smećkaste fleke. Na internetu sam pronašla o čemu bi se odprilike moglo raditi pa sam mu ubacila malo soli, no to nije pomoglo. Peraje su mu postale ofucane, ponekad je mahnito plivao po akvariju, a te fleke su sve više rasle i zadnji dan borac više nije ni jeo. Tek kad je uginuo primijetila sam da se fleke miču i za par minuta su sa borca počeli silaziti neki prozirni plosnati paraziti. Imaju male nogice, veličine par mm, rombastog oblika i sad ih je već pun akvarij. Zanima me što je to i kako ih se mogu riješiti ako se to ponovi? Hvala, Nina

O: Vrlo vjerojatno su u pitanju riblje uši. To su paraziti iz roda Argulus spp. (niži rakovi), veličine do 8 milimetara, prozirno blijede boje.  
 
Usni organi Argulusa su modificirani u rilo kojim probada kožu i s četiri para nogu se prihvaća, te siše krv. Oštećena mjesta su izvor sekundarne infekcije, od kojih su najčešće gljivice i bakterije.

Ako je akvarij prenapučen, odnosno ako ima previše ribica, bolest se brzo širi, prelazeći s ribice na ribicu. Uzročnik može preživjeti bez domaćina oko 3 tjedna.

Riblju uš je svakako preporučljivo mehanički odstraniti s ribice, a od velike je važnosti redovno čišćenje i dezinfekcija akvarija kako bi se uništila njihova jaja. Također je potrebno pojačati filtraciju i aeraciju akvarija te provjeriti kemijski sastav vode i korigirati eventualna odstupanja od normalnih vrijednosti.

Akvarij možete dezinficirati na način da ga ispraznite i operete akvarističkim pH minus preparatom (kiselina) te nakon toga dobro isperete vrućom vodom. Opremu i dekor koji se eventualno nalaze u akvariju možete prokuhati kako bi uništili različite razvojne oblike parazita te na taj način osigurali "siguran" smještaj za novu ribu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr