Povratak

Spol i mriještenje teleskopa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me što je mriještenje i kako raspoznati mužjaka i ženku teleskopa? Imam 2 teleskopa i jedan ima veće oči, a jedan manje.
Da li ima neke razlike?
Lina

O: Mriještenje je znak spolne zrelosti ribe. Kod vanjske oplodnje riba izbacuje jajašca na koja mužjak stavlja svoju mliječ. Tada dolazi do oplodnje. Prije spolne zrelosti je gotovo nemoguće odrediti spol. Riba mora biti u odraslom stadiju, a najčešće je to kod teleskopa oko godine dana starosti.

Kod teleskopa nije izražen spolni dimorfizam, iako u literaturi se navodi da se zbivaju promijene u periodu mrijesta po kojima možemo odrediti da li se radi o mužjaku ili ženki.

Mrijest se kod teleskopa zbiva u svibnju i lipnju i to onda kada zbroj dnevnih temperatura podjeljen sa brojem dana prijeđe 118, smatra se da su teleskopi spremni za parenje. U tom periodu mužjak dobiva svijetle točke po škržnom luku, a ženke zadebljanje u području trbušne peraje. Ove točkice kod mužjaka nazivaju se i svadbeno ruho. Vidljive su i promjene u ponašanju. Mužjaci vidljivo naganjaju ženke po akvariju, trljajući se o njeno tijelo, kako bi ju stimulirao da pusti ikru. Ovisno o uvjetima, mrijest može trajati i po nekoliko tjedana. Nakon završetka mrijesta mužjak gubi svadbeno ruho, a ženka nakon izbacivanja ikre postaje "mršavija". Nakon toga više nije moguće raspoznati spol.

Veličina ribice nije orijentir po kojem biste mogli odrediti spol.

Za sve ostale informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr