Povratak

Spontani mrijest ribica i neugodan miris vode u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Budući da sam totalno nova u akvaristici, molim vas za pomoć. Imam 3 zlatne ribice (pajčulanke) i akvarij od 75 litara. Prije nekoliko dana jedna je ribica ispustila ikru koja se sad nalazi i dalje s njima u akvariju. Nakon 2 dana sam primjetila da je voda poprimila neugodan miris, ne znam kako bi ga točno opisala, nije onaj klasični barski miris vode nego nešto čudno. Moram napomenuti da voda nije zamućena. Naime, do nedavno sam ribice držala u akvariju od 20 l (kratko vrijeme) i nikad takav miris nisam osjetila. Mrijest se dogodio dan nakon što sam ribice premjestila u veći akvarij. Imam unutarnji filter za do 100 l, koji ispušta i zrak. Ribice se ponašaju najnormalnije, nema nikakvih promjena u ponašanju. Hranim ih kao i obično, listićima, granulama, gel hranom, vodenim buhama i slično. Vodu još nisam mijenjala jer nije prošlo ni 5 dana od kad sam ih stavila u akvarij. Vodu pripremam s Tetrinim sredstvom. Možete li mi reći je li taj neugodan miris posljedica mrijesta ili nečega drugog? Puno hvala unaprijed. Danijela

O: Neugodan miris koji nastaje u Vašem akvariju najvjerojatnije potječe od raspadanja organskih tvari u vodi.

Voda na sobnoj temperaturi oko 22°C u kojoj se odvija biološki proces (žive ribice, hrana, organski otpad...) nikad nije bezmirisna.

Gradska voda (pitka voda) se mora pripremiti da bi bila uporabljiva za ribe, a u tome vam mogu pomoći razni preparati koji su namjenjeni za kondicioniranje akvarijske vode: Sera - Aquatan, JBL - Biotopol, Tetra- AquaSafe. Ovi preparati vežu teške metale i neutraliziraju klor.

Mrijest se može dogoditi i spontano u akvariju, no tada postoji velika mogućnost da odrasle ribe pojedu jajašca ili mlade. S obzirom na to da se kod Vas mrijest odvio spontano, pitanje jesu li jajašca zaista oplođena, a čak i ako jesu pitanje je kakvi su uvjeti u akvariju. Naime, čak i najmanje odstupanje po pitanju fizikalno-kemijskih parametara vode može dovesti do zastoja u razvoju jajašca, odnosno do njihovog propadanja.Da bi se razmnožavale zlatne ribice potrebno ih je 3 do 4 mjeseca držati na temperaturi od 17,5 - 18° C. Nakon toga je temperaturu potrebno povećati na 21,5 - 24°C. 

Poslije mrijesta roditelje je potrebno odmah izdvojiti jer bi u suprotnom pojeli jaja. Neki uzgajivači stavljaju sredstva protiv plijesni da jaja ne bi propala prije nego se zlatne ribice izlegu. U tu svrhu je dobro upotrijebiti Tetrin Goldmed jer će spriječiti  propadanje. Male zlatne ribice ce se izleći nakon 5 dana (na 22°C). U međuvremenu, treba odvajati jaja koje je ipak zahvatila plijesan ili nisu oplođena. Prva tri dana  nije preporučljivo hraniti tek izlegnute ribice jer one već imaju žumanjak kojim se hrane. Kad se ribica izlegne, bitno je da dođe do površine uzeti zrak. Nadalje ih možemo hraniti gotovom hranom za bebe, izmrvljenom hranom koju jedu roditelji. U prva tri dana vodu nije poželjno mijenjati, a dalje ju je potrebno mijenjati redovito i jako paziti na kvalitetu.

Vjerojatno je došlo da propadanja mrijesta pa Vam savjetujem da očistite akvarij, a za pomoć s dodatnim informacijama se možete obratiti i našim akvaristima u Pet centar trgovinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr