Povratak

Sumnja da ribica odbija hranu - izmet nije vidljiv, a u vodi ostaje višak hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam zlatnu ribicu bijele boje, starosti oko 1 godine i u posljednje vrijeme mi se čini da baš ništa ne jede. To sam zaključio kada joj mijenjam vodu, već određen period joj ne vidim izmet, a hrana sva ostane. Ako je u pitanju neka bolest molim hitan odgovor.

Hvala, Dragan

O: Izmet riba se u nekim slučajevima može potpuno “izgubiti” u vodi. Ukoliko se riba “normalno” ponaša, odnosno pliva, ima uspravne peraje, jede neposredno po ubacivanju hrane, nema vidljivih promjena na tijelu (bijele točkice, krvavi podljevi...) i sl. mislim da nemate razloga za zabrinutost.

Kako ste naveli da opisana situacija traje “već neko vrijeme” moram Vas upozoriti na činjenicu da ribe moraju pojesti svu ponuđenu hranu unutar jedne do dvije minute od samog čina “hranjenja“, odnosno ubacivanja hrane u akvarij.  Dakle nakon dvije minute u akvariju ne bi smjelo biti ostataka hrane.

“Zlatne ribice” su u pravilu vrlo proždrljive tako da uglavnom “navale” na hranu čim je ubacite u akvarij. Ukoliko Vaša riba odbija hranu, odnosno ne jede nakon ubacivanja hrane, zasigurno postoji problem, ali ga ja na žalost po opisanom u Vašem mailu ne mogu dijagnosticirati. Čini mi se da Vi svojoj ribici dajete previše hrane, što nikako nije dobro. Višak hrane narušava kvalitetu vode, a kod jako proždrljivih riba zbog viška hrane može doći do opstipacije što opet može dovesti do uginuća ukoliko se ne tretira. Opstipaciju u blažim slučajevima možete rješiti strogom dijetom (nekoliko dana bez hrane) i hranjenjem oljuštenim graškom iz konzerve.

Vlasnici vrlo često ubacuju previše hrane u akvarij, a ostatke hrane protumače kao da riba ne jede. To uglavnom nije slučaj jer je prosječnoj “zlatnoj ribici” dovoljno nekoliko (5-7) listića hrane dnevno, sve ostalo je višak.

U Vašem slučaju je bitno da se uvjerite da riba jede nakon ubacivanja hrane. Ukoliko riba prihvaća hranu, znači da je ostatak hrane u akvariju višak. Ukoliko odbija hranu probem postoji, ali kao što sam Već naveo nemam dovoljno informacija za postavljanje ispravne dijagnoze.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr