Povratak

Tamne mrlje na glavi karasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: U hladnovodnom akvariju dva karasa su mi dobila tamne mrlje po glavi!? Trebam li se zabrinuti? A ostala ekipa u akvariju je ok! Hvala!
Tomislav

O: Na žalost dali ste mi jako malo podataka. Niste naveli u kolikom akvariju su ribe, koliko riba imate u akvariju, kakvo je osvjetljenje, posjeduje li vaš akvarij filter i grijač i kolika je temperatura u akvariju. Jesu su vaše ribe osim tamnih mrlja promijenile ponašanje (ako jesu kako se ponašaju? npr. zadržavaju se na dnu ili na površini, trome su i nezainteresirane, sporo dolaze do hrane itd.)?

Inaće promjena boje može biti posljedica bakterijskih bolesti (u tom slučaju treba tretirati cijeli akvarij jednim od preparata koji se koriste kod infekcija i to Sera - baktopur ,Tetra - goldmed, JBL - medimor i Dajana - FMC ). Također, uzrok tamnih mrlja može biti povezan s rasvjetom tj. neadekvatna rasvjeta ili premještanje akvarija dovodi do poremećaja pigmentacije kod riba. U tom slučaju možete pokušati davati jednu od hrana za hladnovodne ribe s oznakom "color" koja sadrži pigment za intenzivnu boju ribica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr