Povratak

Teleskop

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li je dobro imati teleskop ribu kao ljubimca?  Da li mi možete reći uvjete koje mu moram pružiti? Josip

O: Teleskop je jedna od varijeteta zlatne ribice, a naziv je dobila zbog svojih izbočenih očiju. Za razliku od ostalih, ima dvostruku repnu peraju i leđnu. Teleskop se može vidjeti u svim tipičnim bojama zlatne ribice, ali je najčešće narančaste, crno-bijele ili crne boje. Zbog tipične građe očiju, vid im je nešto oslabljen, a prijemljiviji su od ostalih zlatnih ribica na infekcije očiju uzrokovane oštećenjem rožnice.

Za teleskopa trebalo bi osigurati dovoljno velik akvarij, zahtijeva i do 40 litara vode po ribici. Vodu u akvariju trebalo bi mijenjati tjedno u dovoljnoj količini da se količina nitrita održi na granici ispod 4 ppm. Zbog osjetljivije prirode teleskopa u odnosu na ostale zlatne ribice, parametre vode bi trebalo redovito kontrolirati.

Teleskop spada u veliku skupinu hladnovodnih ribica, te može živjeti u negrijanom akvariju. Kako proizvode velike količine organskog otpada, ovo predstavlja opasne kemikalije u vodi. Ovo se također događa iz razloga što zlatne ribice ne mogu probaviti veće količine proteina u hrani kao većina tropskih ribica. Nakupljanje tih tvari do toksične razine može se dogoditi u vrlo kratkom vremenu, što je vrlo često uzrok naglom uginuću riba.

Vrlo je bitna i površina vode akvarija, a ne sam volumen, koji uvjetuje koliko ribica može živjeti u jednom akvariju. Sa površinom je određena količina kisika koja se raspršuje i otapa iz zraka. Preporučena površina je 370 cm2 na 1 cm zlatne ribice. Ako se voda dodatno aerira pomoću zračne pumpe ili filtera u jednom akvariju može se držati veći broj ribica od preporučenog.

Iako je teleskop hladnovodna ribica, ne može tolerirati velike temperaturne promjene. Nagla promjena temperature zimi u negrijanom prostoru, kao i temperatura preko 25°C može biti štetna za zdravlje ribica.

Također, u manjim akvarijima velik je rizik od prenaseljnosti, premale količine kisika, trovanja amonijakom i nitritima.

Jedan od ključnih faktora održavanja života akvarija je razumijevanje i osiguravanje povoljnih parametara vode. Ribice mogu nastradati najviše naglim promjenama pH i temperature. Prilikom premještanja, a naročito oslabljene tijekom transporta, stres se povećava, a njihov zaštitni mukozni sloj može biti oštećen. Trovanje amonijakom najčešći je uzrok uginuća riba, a najčešće se događa kod uvođenja novih ribica gdje proces biološke filtracije nije uspostavljen, ili pH vode postane lužnat ili u slučaju prenapučenog akvarija.

O spolu teleskop ribica pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med., na sljedećem linku:
http://www.pet-centar.hr/content/view/2867/70/

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr