Povratak

Toplovodne ribice i održavanje akvarija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani Pet centar! Zanimalo bi me što bi sve trebalo i koje vrste toplovodnih akvarijskih ribica postoje?
Sebastijan.

O:  Tropskih ribica ima različitih vrsta, pa tako i različitih veličina. Prije odabira ribica za akvarij, svakako bi se prije trebalo posavjetovati s akvaristom, koji će Vam dati informacije o konačnoj veličini i broju ribica koje ste izabrali, te o vrstama koje mogu boraviti zajedno. Na svaki centimetar ribice potrebna je jedna do dvije litre vode, uzevši u obzir veličinu kada odrastu.

Nakon što ste odabrali adekvatno mjesto za akvarij (ne smije biti izložen dnevnom svjetlu, jer bi to pojačalo bujanje algi), postavili hranjivu podlogu, šljunak i živo bilje, napravljen je prvi korak. Prije stavljanja ribica u akvarij morate ga pustiti da odstoji barem dva tjedna. Za to vrijeme grijač, filter i rasvjeta normalno rade. U tom periodu Vaš akvarij postaje "biološki aktivan". Filter bakterija počinje se nastanjivati i bujati. Bez dovoljnog broja ovih mikroorganiza nemoguće je postići biološku ravnotežu prikladnu za život ribica i biljaka. Bez obzira na ubrzivače koje se dodaju, nikada ne treba žuriti s uvođenjem ribica.

Akvarij ne smije biti blizu radijatora ili nekog drugogo izvora topline, jer u suprotnome dolazi do velikih temperaturnih oscilacija.

Na dno akvarija možete staviti pijesak, koj dolazi u različitim bojama i veličinama. Preporuča se obli šljunak koji omogućava protjecanje vode radi filtriranja, nema oštrih rubova, a i sličan je šljunku u prirodi. Prije stavljanja šljunka u akvarij, temeljito ga operite, kao bi uklonili čestice prašine.

Temperatura mora iznositi izmedu 25-27ºC, a konstantno održavanje temperature postići ćete grijačima. Grijač odabirete s obzirom na veličinu akvarija. Osim grijača, važna je i filtracija te adekvatno osvjetljenje. Osvjetljene mora biti prisutno 12 sati dnevno, dok se noću isključuje kako bi ribice imale potreban mir i odmor.

Izmjena vode u principu ovisi o kvaliteti i snazi filtera, no računajte na 20-30% promjene svakih 10-14 dana. Voda treba ili odstajati 24 sata, ili u nju treba uliti neko sredstvo za pripravku vode (Aquatan, Aquasafe, Dajana start...) i pustiti je nek odstoji 3 do 4 sata, što je puno bolje rješenje jer ova sredstva vežu naa sebe klor i teške metale kojih ima u vodovodnoj vodi, a u toj količini može biti pogubno za ribe. Aqatan upotrebljavate u količini od 5 ml na 20 litara vode kod novouređenih akvarija i kod svakog mijenjanja vode. Aquasafe i Dajana Start neutralizira klor i teške metale. Štiti od rana, povreda i infekcija. Potrebno ga je staviti u količini od 5 ml na svakih 10 litara vode prije dodavanja u akvarij i dobro promiješati cijeli sadržaj.

S vremena na vrijeme potrebno je obratiti pozornost na kvalitetu i kemijski sastav vode. Provjerite kakva je voda potrebna ribama koje ste kupili. Pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u našim trgovinama, redovito provjeravajte pH vode, nitrite, nitrate, amonijak, tvrdoću vode itd.

Činjenice kažu da se većina svih bolesti i poremećaja u akvariju (npr. bujanja algi) javlja kao posljedica lošeg održavanja. Voda je od životne važnosti za vaše ribe i biljke, te je kontrola njene kvalitete svakako jedna od najvažnijih stavki održavanja.

Dnevno održavanje podrazumijeva dnevnu kontrolu i to je obično vizualno promatranje akvarijskog biotopa. Pogledamo da li su sve ribe zdrave i živahne, skriva li se koja riba u kutu s priljubljenim perajama, kako se ribe ponašaju prilikom hranjenja, da li je voda mutna itd. Također, svakodnevno treba pogledati i termometar te da li filter radi ispravno. Mjesečno održavanje podrazumijeva čišćenje filtera. Način na koji ćete čistiti filter ovisi prije svega o vrsti filtera koji imate. U svakom slučaju proučite upute proizvođača te ih se pridržavajte. Patrone uvijek čistite u mlakoj vodi, a nikako u vrućoj, jer možete uništiti osjetljive (i korisne) mikroorganizme koji su vrlo važni stanovnici svakog filtera. Osim čišćenja filtera u svakom dobro uhodanom akvariju bujaju biljke. Redovito ih prorjeđujte. Također, ukoliko se pojave alge uklonite ih sa stakla. Postoje razne naprave koje će Vam to olakšati.

Generalno održavanje izvodi se u pravilu vrlo rijetko (u zdravom akvariju jednom u godinu dana), a najčešće nakon pomora uslijed bolesti ili zato što je ravnoteža u biotopu grubo narušena.

Što se tiče prehrane, ribice se hrane 1-2 puta dnevno u vrlo malim količinama. Sve ono što padne na dno akvarija je višak i dodatno onečišćuje vodu. Hranu također treba izabrati s obzirom na vrstu ribica.

Toplovodne ribice koje imamo u ponudi u našim trgovinama su: gupy, molly, platy, švert, velifera mix colour, tetre, amonyier, trihogaster, barbus, botia, skalar, plechostomus, coridoras, pristela, udovica, beta,shark, colisa, rodostomus, guramija, neonke, rasbora, coolie, zebica, rajska riba, duh, bicolor, fox flying, ciklidi, diskusi,kribensis, kozica, itd.

Za sve dodatne informacije obratite se našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr