Povratak

Trbušna vodenica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno mi je jedna ženka gupija oboljela od trbušne vodenice i uginula, a trbuh joj se rasprsnuo i sad su mi se druge ribice zarazile. Svakodnevno otkrivam zaražene.  Nemam nikakve antibiotike, samo ima mjenjam vodu i stavljam vitamine. Zanima me što da napravim? Ima li spasa ribama? Imam gupije, platije i korije.  Mislila sam izvaditi sve ribice (jer i tako im se bliži kraj) i dezinficirati akvarij i opremu, ali ne znam kako i čime? Moram li dizati pjesak jer biljke su se ukorijenile već i rastu? Najradije bih očistila sve i uselila nove ribe. Unaprijed hvala, Nataša

O: Liječenje trbušne vodenice je vrlo teško, a terapija ne daje dobre rezultate.

Ukoliko se odlučite na lječenje, ključno je omogućiti ribama otpuštanje tekućine iz tijela. To se postiže dodavanjem gorke soli u akvarijsku vodu.  Iako na mnogim akvarističkim preparatima piše da djeluju protiv trbušne vodenice, to najčešće, nažalost, nije tako. Bolji rezultati se postižu dodavanjem humanog preparata Eritromicina (antibiotik) na hranu (ukoliko ribe još uvijek jedu). Moram naglasiti kako je doziranje vrlo teško te se na ovaj način može mapraviti više štete nego koristi.

Kod sumnje na trbušnu vodenicu uobičajeno se provodi takozvana "stamping out" metoda, odnosno takve ribice se što prije vade iz akvarija. Kako liječenje najčešće ne daje dobre rezultate, takve ribice je humanije eutanazirati, nego ih pustiti da se muče i ugibaju u bolovima. Nakon što se takve ribice odstrane, potrebno je dezinficirati kompletan akvarij, uključujući i šljunak, bilje, dekor, uglavnom sve što je u akvariju. Nakon što se akvarij dezinficira i ponovno zaciklira, u trajanju od minimum 14 dana, mogu se u njega vratiti ribice koje su u međuvremenu bile u karantenskom akvariju, te za to vrijeme tretirane odgovarajućim lijekovima (Medimor, Dajana FMC, JBL Furanol, Eritromicin humani antibiotik...).

Akvarijsku opremu možete dezinficirati prokuhavanjem, akvarističkim pH minusom, hipermanganom i sličnim pripravcima.

Dakle, sve ono što se može prokuhati "- prokuhajte (šljunak, kamenje, dekor), bilje isperite u blagoj otopini hipermanagana, filter materijale zamjenite novima, a staklo, djelove filtera i sl isperite pH minusom, a zatim vrućom vodom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr