Povratak

Trbušna vodenica (ascites)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: U mom akvariju od oko 60 l imam 15-ak tropskih ribica među kojima i mužjaka Sijamske ribe borca. Prije nekoliko dana uočila sam da borac na području trbuha ima zadebljanje koje po opisu čini se odgovara trbušnoj vodenici. Da li je to trbušna vodenica i ako je, može li se liječiti Sera baktopurom? Hvala, Sanja

O: Trbušna vodenica (ascites, Dropsy) je bolest koja je uzrokovana gram negativnom bakterijom. Najčešće oboljevaju ribe držane u neadekvatnim uvjetima, a razvoju bolesti doprinosi i neredovito hranjenje, velike oscilacije temperature vode, prenapučenost akvarija i druge stresne situacije.

Bolest je zarazna, a najčešće se zaraza širi razudbom uginulih riba, pri otvaranju trbušne šupljine. Bolest dovodi do oštećenja stanica, te poremetnje osmotske regulacije, pri čemu se nakuplja tekućina u trbušnoj šupljini. Abdomen ribe je napuhan, riba se zadržava ispod površine vode, peraje su skupljene, anus upaljen a često imaju i ispupčene oči.

Terapija je djelotvorna samo u ranijem stadiju bolesti, antibioticima iz skupine tetraciklina i sulfonamida.

Moguće je da se radi o trbušnoj vodici, mada se i druge infekcije različite etiologije, kao i problemi s probavom, mogu manifestirati na sličan način.

Mišljenja sam da Vam Sera Baktopur u ovom slučaju neće pomoći, jer djeluje samo na vanjske infekcije. Možete pokušati Furanol tebletama od JBL-a, držeći se strogo uputa koje propisuje proizvođač. Nakon liječenja obavezno obnovite filter bakteriju. Oboljelu ribicu svakako smjestite u karantenski akvarij. Temperaturu vode povisite na 30°C i dodajte 1 jušnu žlicu kuhinjske soli na 50 litara vode. Imunološki status možete ojačiti multivitaminskim pripravcima.

Ukoliko primjetite znakove bolesti i kod drugih ribica, svakako obavezno izvršite dezinfekciju akvarija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr