Povratak

Tretman Serra Costamedom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 100 L u kojem držim 8 zlatnih ribica i tri plehostomusa čistača. Prije neki dan su tri ribice dobile bijele točkice po perajama, te sam počeo tretiranje akvarija sa sera CostaMed F preperatom. Tamo piše 6 kapi na 10 litara vode, tako sam i uradio, ako je potrebno da se postupak ponovi. Bolest se ne širi na druge ribe, a na ovima koje su zaražene stanje je isto, ne šire se točkice. Da li da ponovim postupak ili ne? Unaprijed hvala, Samir

O: Sera Costamed F je sredstvo koje se koristi za liječenje Ichthyophtirius, Costie ili Chilodonelle.

Preparat se koristi u dozi od 6 kapi na 10 litara vode, a svakako je potrebno postupak ponoviti nakon tri dana, osobito ako nema znakova poboljšanja. Za vrijeme korištenja lijeka ne mijenja se voda, temperatura mora ostati ista, te se ne filtrira kroz aktivni ugljen.

Savjetujem Vam da ponovite postupak, a ukoliko se i tada ne povuku znakovi bolesti, preporučam preparat od Aquarium Munstera Fauna mor-P. Prednost ovog preparata je u tome što djeluje i na sekundarne bakterijske infekcije, koje su česta pojava nakon bolesti bijelih točkica. Zbog već narušenog imunološkog statusa, sekundarne bakterije se umnožavaju i dodatno kompliciraju stanje. Lijek je pakiran u vrečice, koje se ne otvaraju, već se uranjaju u vodu. Jedna vrečica dostatna je za 50 litara vode.

Vrečice se ostavljaju u vodi 8 dana, a prva tri dana potrebno je isključiti filter ili se filtracija nastavlja bez filtracijskog materijala. Nakon završetka terapije, preporučljivo je zamijeniti 1/3 vode.

Preparat se uslijed stresnih situacija, kao što su transport ili ulazak novih ribica u akvarij, može koristiti i preventivno i to u dozi od jedne vrečice na svakih 100 litara vode.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr