Povratak

Ugibanje riba: važnost pravilnog održavanja akvarija u sprječavanju pojavi bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
U akvariju, iako imamo vanjski filter u zadnjih nekolikon dana umrle su tri ribe, dva skalara i jedan sijamski algojed. Prije toga umroje još jedan veliki sijamski algojed, kojeg nismo izvadili iz akvarija jer smo bili na moru. Tom prilikom smo u centru kupili hranu za ribe koja je trebala hraniti ribe 14 dana. Tada nam je prodavatelj rekao da se voda može zamutiti. Uglavnom da li radi toga ili nečeg drugog voda nam je zamućena, ribe crkavaju, a na tlu se pojavljuje bijelkasto siva zmazanoća, koja ima neugodan miris i usprkos čiščenju i mijenjanju vode ona kao da se razmnožava. Tea


O: Visoke temperature pogoduju razvoju bolesti kao i raznim drugim nepovoljnim procesima. Povišenjem temperature dolazi do ubrzavanja metabolizma riba čime na „površinu“ ispliva sve ono što je pri nižim temperaturama bilo donekle pod kontrolom. Osim visoke temperature u prilog Vam ne ide ni korištenje višednevne hrane kao ni to što je uginula riba dugo bila u akvariju (pogotovo na višoj temperaturi koja ubrzava proces razgradnje).Iako ste već mijenjali vodu potrebno je to opet napraviti (s unaprijed pripremljenom vodom). U težim slučajevima, a Vaš se čini takav, mora se pribjeći drastičnim mjerama kada je u pitanju izmjena vode.

Dakle prvo je potrebno zamjeniti 30-50% vode, a nakon toga po potrebi još 10% svaki ili svaki drugi dan (opet napominjem s unaprijed pripremljenom vodom) sve dok se problem ne stavi pod kontrolu. Šljunak (odnosno spomenuti nečistoći) treba očistiti pomoću usisavaća za šljunak.
Pretpostavljam (na žalost nemam dovoljno podataka za pouzdabnu diagnozu) da je uslijed visokih temperatura i korištenjem višednevne hrane došlo do poremećaja u radu filtera i nakopljanja različitih toksičnih spojeva u akvariju. Sada je potrebno što prije obnoviti bakterijsku mikrofloru filtera i to na način da se pri svakoj izm jeni vode koriste preparati poput EasyStart i FFM-a (Easy life). Temperatura je očiti razlog propadanja bilja.

Svakako bih Vam preporučio da ljeti nešto češće mjenjate vodu, a akvarij je potrebno ostaviti u dobrom stanju prije odlaska na godišnji. Za vrijeme godišnjeg ili duljeg izbivanja treba imati osobu od povjerenja koja može (barem svaki drugi dan) provjeriti akvarij i eventualno nahraniti ribe čime se izbjegava potreba korištenja višednevne hrane koja nije najsretnije rješenje. Uslijed visoke temperature dolazi do ubrzanog otapanja hranjiva (koje ribe ne stignu konzumirati) te posljedićnog pada kvalitete vode.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr