Povratak

Ugibanje ribica i mutna voda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kupio sa akvarij kapaciteta 60 l, s unutarnjim pročišćivačem. U akvariju se nalazi samo pijesak i ribice. Nakon prvog stavljanja vode ostavio sam akvarij 5 dana da se voda profiltrira, zatim sam stavio 4 zlatne ribice u akvarij. Nakon 2 tjedna uginula mi je jedna ribica, te nakon još dva dana jedna ribica. Nakon mjesec dana od postavljanja akvarija voda je jako mutna i žuta, dvije preživjele ribice stalno leže na dnu, jedva su žive. U akvariju se po dnu napravila nekakva siva pjena, ja mislim da su alge. Bojim se da će mi preostale ribice uginuti. Molim vas da mi pomognete savjetom! Ribe hranim dva puta na dan. Akvarij je smješten u polusjeni tako da nije izložen prevelikom svijetlu. Hvala, Davorin

O: Novi akvarij treba prvo dobro očistiti i dezinficirati kako bi se uklonile sve nečistoće od prašine, skladištenja itd. Može se koristiti ocat, no potrebno ga je dobro isprati.

Prvo je potrebno nasipati šljunak debljine 2 - 3 centimetra. Akvarij se napuni vodom 10 centimetara do vrha, kako ribe ne bi iskakale, ukoliko namate poklopac.

Uključi se filtracija i aeracija, osvjetljenje, koje je potrebno 10-12 sati na dan i stavi se sredstvo za pripremu vode, kao što je Dajana Start Plus i sl. Ribe ne stavljamo barem dva tjedna, kako bi se stvorile korisne bakterije. Taj proces nazivamo cikliranje akvarija. Raspadom organske tvari (hrana, izmet), oslobađa se amonijak, koji je toksičan za ribe. Filter bakterija pretvara amonijak u nitrite, koji su također toksični za ribe, pa druga vrsta bakterija nitrite pretvara u nitrate. Nitrati su opasni za ribice samo u velikim koncentracijama. Nitrate koriste biljke i alge za svoj rast i razvoj.

Vi ste svakako prerano stavili ribice u akvarij, dok se još u potpunosti nisu razvile filter bakterije.

Ostale vrste bakterija u vodi mogu biti uzročnici bolesti i mutne vode. Treba uzeti u obzir da se bakterije hrane i ostacima hrane, pa treba voditi računa i o tome koliko hrane dajete ribicama. Sve ono što padne na dno je višak, koji dodatno onečišćuje vodu. Ribice se hrane 1-2 puta na dan u vrlo malim količinama. Prenajedanje dovodi do nadutosti i rupture crijeva, čiji je ishod uginuće ribica. Preporučljivo je, uz ostale ribice, nabaviti i ribice čistače, koji će pojesti višak hrane koja je pala na dno.

Mutna i tamna voda najčešće je posljedica stvaranja algi i to smeđih, koje su vrlo opasne i otrovne za ribice. Nastaju zbog loših uvjeta u akvariju. Trebali biste zamijeniti dio vode, sav dekor prokuhati, ako podnosi kuhanje, te koristiti neko sredstvo protiv algi, a i provjeriti kemijski sastav vode (pH, nitriti nitrati, amonijak), te ih po potrebi korigirati specijalnim preparatima. Ukoliko i nakon toga imate iste probleme, trebat ćete tranformirati čitav akvarij. Dakle, krenuti iz početka.

U akvariju ove veličine trebali biste svakih 7 - 10 dana zamijeniti 1/3 vode. Osim toga, svakako koristiti filter medije.

Svaki transport i dolazak u novi akvarij predstavlja izrazito stresnu situaciju za ribice. Stres dovodi do pada imuniteta i pojave bolesti. Zato koristite sredstva koja vežu klor i teške metale, te umanjuju stres u ribica, kao i multivitaminske dodatke, kako biste ojačali imunološki status u ribica. Možete tretirati ribice sredstvom Medi Mor od Aquarium Munstera, koji ima široki spektar djelovanja na različite bakterijske, gljivične i parazitarne infekcije. Pojačajte filtaciju i aeraciju akvarija, a svakako provjerite da li akvarij ima adekvatno osvijetljenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr