Povratak

Uginule ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije mjesec dana kupila sam 2 zlatne ribice, 2 karasa i jednog beta mužjaka. Nakon 2 tjedna beta je u potpunosti ostala bez repa i uginula. Kasnije se kod jedne zlatne ribice pojavila u blizini škrga krvava rana i ona je uginula. Ostale su isto uginule nakon što su ostale bez peraja. Imam akvarij od 40 l sa umjetnim biljem, kamenjem i morskim školjkama, temperatura im je uvijek bila između 24 i 26ºC, bile su osvijetljene 24h, a i pumpa za kisik je stalno radila. Zanima me u čemu sam pogriješila i što sve moram napraviti da bi osigurala kvalitetne uvjete novim ribicama koje želim ponovno nabaviti.
S poštovanjem! Josipa

O: Uginuće Vaših ribica posljedica je bakterijske infekcije, koja nastaje u vidu oštećenja ili potpunog gubitka peraja. Takve promjene mogu biti lokalizirane na određenim perajama ili zahvatiti sve paraje, a i unutrašnje organe. Često se pojavljuju i krvave promjene, koji su ustvari krvni podljevi, također uzrokovani bakterijskom infekcijom. Bolest vrlo brzo napreduje i ubrzo zahvaća cijeli akvarij.

Akvarij treba tretirati sa preparatima koji djeluju na bakterijske infekcije uz kombinaciju s vitaminskim pripravcima, kako bi se ojačao imunološki sustav u ribica. Preporučam preparat od Sere Baktopur u tabletama ili Furanol Od JBL. Prije tretiranja svakako treba ukloniti ugljen ako ga posjedujete u filteru. Za vrijeme liječenja temperatura vode se može povisiti, no inače za hladnovodne ribice najidealnija je do 24ºC. Visoke temperature ubrzavaju metabolizam, a time ribica postaje podložnija nastanku bolesti. Svakako se prilikom tretiranja lijekom držite uputa proizvođača.

Osvijetljenje u akvariju nije potrebno imati 24 sta dnevno, činjenicom da u prirodi ribice nemaju svjetlost 24 sata. Svakako nabavite adekvatnu lampu s obzirom na veličinu akvarija koja će osvjetljivati akvarij 8-12 sati dnevno.

Morske školjke kao i ostalo iz mora nije nikako primjereno za slatkovodni akvarij.

Prije unosa novih ribica akvarij očistite, sav materijal koji se u njemu može prokuhati, prokuhajte. Voda mora biti pripremljena s nekim od sredstvima koji vežu teške metale i klor, te time umanjuju stres u ribica. Filter, pumpa za zrak i osvijetljenje neka rade 7-10 dana prije nego što nabavite nove ribice, kako bi nastali uvjeti (korisna bakterijska flora) za život ribica.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr