Povratak

Uginuće zlatne ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno sam na poklon za rođendan dobila zlatnu ribicu ili pajčolanku; u početku je sve bilo normalno, no zadnjih dana se počela čudno ponašati. Stalno je odlazila na površinu akvarija i kao da je "pila" vodu. Na to sam posumnjala kao nedostatak kisika u akvariju, no promjenivši vodu istoga dana, ribica je ponovno činila isto. Na ribici sam primjetila neke crvene točkice kod škrga, na žalost ribica mi je slijedeći dan uginula. Možete mi reči što joj se dogodilo? Je li uginula od nedostatka kisika ili je uzrok nešto drugo?
Hvala,
Sanja

O: Uginuće Vaše ribice je posljedica bakterijske infekcije, koja nastaje u vidu oštećenja škrgi, peraja ili ostalih dijelova tijela.

Takve promjene mogu biti lokalizirane ili proširene, a mogu zahvatiti i unutrašnje organe. Često se pojavljuju i krvave promjene, koji su u stvari krvni podljevi, također uzrokovani bakterijskom infekcijom. Bolest vrlo brzo napreduje i ubrzo zahvaća cijeli akvarij.

Akvarij treba tretirati s preparatima koji djeluju na bakterijske infekcije uz kombinaciju s vitaminskim pripravcima (npr. Dajana Pet "Vitamin"), kako bi se ojačao imunološki sustav u ribica. U ovakvim slučajevima bih Vam preporučila preparate: Dajana Pet "Acriflavin", Sera "Baktopur" u tabletama ili JBL "Furanol". Svakako se prilikom tretiranja lijekom držite uputa proizvođača.

Zlatne ribice i pajčolanke su danas najčešći stanovnici akvarija. Ove ribe nazivamo i hladnovodnim, jer im optimalna temperatura vode može biti i voda na sobnoj temperaturi naših stanova. Inače, temperatura vode u kojoj mogu preživjeti je u prilično velikom rasponu, između 0 i 41°C. U akvariju temperatura ne bi trebala prelaziti 26°C (osim za vrijeme liječenja), jer dolazi do ubrzanja metabolizma i uginuća.

Ove vrste riba su vrlo otporne, ali za zdravlje životinja su vrlo važni optimalni uvjeti držanja. Za svaku ribicu potrebno je osigurati 1-2 litre vode na svaki centimetar dužine, čija količina raste s veličinom ribice. Pri unošenju novih ribica u zajednicu preporučam Vam jednokratni tretman vode Dajana Pet "Prevent" otopinom, čime ćete izvršiti preventivnu dezinfekciju akvarijske vode.

Zlatne ribice u akvarijima se najčešće hrane gotovom hranom u kojoj su hranjive tvari posebno izbalansirane. U našim trgovinama postoje specijalne gotove hrane za zlatne ribice. Zlatne ribice se hrane 1-2 puta na dan u vrlo malim količinama. Sve ono što padne na dno je višak, te predstavlja otpad koji dodatno onečišćuje vodu. Kao dodatak prehrani s ciljem potpore imunološkom sustavu ribicama možete ponuditi i Dajana Pet "Immunal" koji sadrži beta-glukan i ekstrakt Aloe vera.

Voda se mijenja ovisno o uvjetima u akvariju, pa ako imate filter, vodu nećete mijenjati tako često. Čestim mjenjanjem vode narušavamo i čitav biološki medij u akvariju, što može djelovati vrlo stresno za ribice, te rezultirati pojavom bolesti.

Ribica filtrira vodu kroz svoje tijelo i to u količini dva puta većoj od svoje veličine. Isto tako izbacuje iz organizma onoliko mokraće koliko je isfiltrirala vode. Stoga svakako ribice smjestite u veći akvarij, s adekvatnom filtracijom, a vodu prije stavljanja pripremite sredstvima za pripremu vode koje možete nabaviti u našim trgovinama. Takva sredstva vežu klor i teške metale, te na taj način umanjuju stres u ribica. Voda mora biti dovoljno obogaćena kisikom pa je preporučljivo imati i pumpu za zrak. Ako u akvariju postoje filtracija i pumpa, voda se ne mora često mijenjati, a ovisno o veličini akvarija mjenja se samo 1/3 vode svaka 2 - 3 tjedna.

Ribici je isto tako vrlo važno osigurati i dovoljnu količinu dnevnog svjetla (oko 12 sati dnevno). Osvjetljenje mora odgovarati veličini akvarija, te akvarij ne smije biti izložen sunčevom svijetlu, jer u suprotnome dolazi do bujanja algi. Akvarij također nije dobro staviti na zatamnjeno mjesto na kojem nećete moći pratiti što se unutra događa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr