Povratak

Umjetne ili prave biljke?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Pripremam akvarij od 50 litara, pa me zanima da li je bolje uzeti umjetne ili prave biljke i zašto? Ako bi imala pravrave zanima me trebaju li one neku posebnu njegu (gnojiva, nešto za poboljšanje rasta...) Također me zanima da li se umjesto onih tekućina za suzbijanje klora može koristiti sol?  Unaprijed hvala !!! Marija

O: Različite vrste biljaka i razne vrste riba žive zajedno u istom akvariju. To znači ne samo da moraju prilagoditi svoje društveno ponašanje jedni prema drugima, već i zahtjevi u pogledu kvalitete vode, temperature vode, te podešavanja akvarija moraju biti jednaki.

Akvarijske biljke imaju jak dekorativni učinak na promatrače. No, akvarijske biljke važne su za akvarijsko stanište iz potpuno drugih razloga. Vodene biljke prikupljaju dio tvari kao što su nitrati koji zagađuju vodu da bi se razvijali. Međutim, biljke mogu potrošiti samo određenu količinu nitrata za svoju prehranu. Ako količina nitrata prijeđe određenu granicu tolerancije, to šteti čak i biljkama. Akvarijske biljke proizvode kisik za vrijeme fotosinteze. Ako nemaju dovoljnu količinu svjetla, hrane i ugljičnog dioksida, biljke ne rastu pravilno, a razina kisika u vodi opada. Posljedica su slabiji uvjeti života za ribe i biljke i opasan nedostatak kisika za ribe. Odgovarajuća njega za biljke je neophodna.

Akvarijske biljke služe također i kao podloga za mriještenje kod nekih ribica, stvaraju zaklon i služe kao prirodna teritorijalna barijera. Iz tog razloga, za biotop akvarija preporučaju se prave biljke, a ne umjetne. Biljke u akvariju možemo podijeliti na: pozadinske biljke - sve vrste visokog rasta pogodne su za pozadinu. Obično rastu brzo, ali ne preširoko. Biljke srednjeg rasta - bujne samostojne biljke doimaju se lijepo na promatrače. Prednje biljke - dekorativne prednje biljke bi trebale ostati skroz male da ne priječe pogled na akvarij. Plutajuće biljke - biljke koje plutaju po površini vode nude ribicama skrovište i mjesto za mriještenje. Mora ih se redovito prorjeđivati jer bi mogle inače uskratiti svjetlo podvodnim biljkama. Biljke koje brzo rastu treba upotrijebiti kod prvobitnog postavljanja akvarija tako da se akvarijska okolina brže i bolje stabilizira. Da bi biljke rasle u bujnoj zelenoj boji, možete dodati tekuće hranjivo gnojivo obogaćeno željezom koje osigurava živu, bogato zelenu boju. Prilikom ukrašavanja akvarija potrebno je slijediti neke upute. Kad operete akvarij vodom i postavite na odabrano mjesto, prvo ga treba napuniti hranjivom podlogom. S jedne strane to nudi podršku korijenju biljaka, a s druge služi kao stanište za mikroorganizme koji su ključni za optimalnu biološku ravnotežu. Prvo je potrebno oprati šljunak temeljito pod mlazom vode. Na stavljeni šljunak (ne pruža korijenu biljaka hranjive tvari) potrebno je dodati posebne pokretače hranjive podloge. Prije postavljanja biljaka potkratiti korijenje i uloniti sve oštećene listove. Zatim pažljivo utisnuti korijenje u podlogu sve do ruba. Pognojiti Vaše akvarijske biljke, jer vodene biljke upijaju hranu kroz lišće i korijenje.

Što se tiče održavanja vode, držanje profesionalnog akvarija znači imitirati prirodne procese u najvećoj mogućoj mjeri. Pročišćivač vode čisti vodu u akvariju, ali skrbi također i za ravnotežu svih glavnih vrijednosti vode. Redovito održavanje vode je obaveza za svakog vlasnika akvarija. Tekućine za održavanje vode dodaju se iz razloga da neutraliziraju štetne tvari u vodi poput klora i teških metala. Neki preparati omogućuju smanjenje broja mijenjanja vode umjesto da djelomično mijenjate vodu svakih 2 tjedna. Sve važne vrijednosti vode sačuvane su u odličnoj ravnoteži koja odgovara ribama i biljkama Vašeg akvarija. To učinkovito uravnotežuje pH i CH vrijednosti vode, sprječava opasan pad kiselosti, odstranjuje fosfate i nitrite i koči rast algi. Najpraktičniji način dekloriranja vode je da ju pustimo da odstoji jer klor isparava. No, klor je dobar iz razloga što uništava bakterije. Dodavanjem soli u vodu neće se neutralizirati klor, već povećati salinitet. Što je viša slanost, to je veći nivo soli otopljene u vodi. U ovisnosti da li se u Vašem slučaju radi o morskom akvariju ili pak onom sa slatkovodnim ribicama potrebno je voditi računa o salinitetu vode. Vrlo je važno poznavati i slijedeće vrijednosti vode: totalna tvrdoća, karbonatna tvrdoća, pH, količina amonijaka, nitrita i nitrata. Loše vrijednosti uvijek ukazuju na poremećenu biološku ravnotežu akvarija.

Nadam se da sam Vam pomogla savjetima, a za dodatne informacije obratite se našim akvaristima u Pet Centrima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr