Povratak

Upotreba kišnice / Hrana za hladnovodne i tropske ribe / Transport ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me može li promjena vode iz vodovodne u kišnicu u akvariju na bilo koji način utjecati na zdravlje riba? Šteti li hrana za tropske ribice hladnovodnim ribicama? Kako je najbolje osigurati ribu prilikom transporta? Molim vas, što prije odgovorite. Unaprijed puno hvala, Nika

O: Svaka izmjena vode (i ona redovna, uobičajena izmjena) predstavlja stres za ribe. Kako će Vaše ribe reagirati na promjenu kvalitete vode ovisi o svakoj jedinki i njenoj kondiciji, odnosno sposobnosti prilagodbe. Osim toga, to ovisi i o kvaliteti kišnice i njenim fizikalno-kemijskim parametrima (tvrdoća, pH i sl.).

Zlatne ribe su u principu biljojedi, iako neće odbiti ni hranu bogatu proteinima (animalnog podrijetla). Budući da im je probavni trakt prilagođen probavi hrane biljnog podrijetla, a niste naveli koja hrana za tropske ribe je u pitanju, nisam Vam u mogućnosti dati odgovor na to pitanje. Moje osobno mišljenje je da ne bi smjelo biti problema, iako bih, u svakom slučaju, preporučio korištenje hrane prilagođene zlatnim ribama. Naime, sama tehnologija proizvodnje, sastojci, analitički sastav i slično se uvelike razlikuju kada su u pitanju hladnovodne i tropske ribe, a na tržištu postoji veliki broj hrana (ne znam o kojoj hrani je riječ u Vašem slučaju), stoga ne mogu dati odgovor na ovaj dio upita.

Ribe se transportiraju u posebnim vrećicama zaobljenih uglova, koje se do 1/3 pune vodom, a ostatak kisikom. U vodu se mogu dodati sredstva za reduciranje stresa poput, primjerice, preparata Aqua Plus (Nutrafin), Aqutan (Sera), Start plus (Dajana). U slučaju duljeg putovanja, u vodu se mogu dodati Oxy tabs, tablete koje polagano otpuštaju kisik u vodu, kao i primjerice amirid koji na sebe veže amonijak i njegove spojeve. Svakako je potrebno paziti i na temperaturu vode (posebice ljeti), a transportne vrećice se mogu smjestiti u kutije izolirane stiroporom kako bi što duže zadržale optimalnu temperaturu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr