Povratak

Upotreba soli u liječenju u akvaristici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije par dana su mi se razboljele zlatne ribice. Na internetu sam pročitao da se u akvarij stavi nejodirana sol. To sam i učinio, ali jedan dan poslije vidio sam Corydorasa uginula. Otišao sam u pet shop i ponovno kupio Corydorasa. Pitao sam prodavačicu da li je Corydoras otporan na nejodiranu sol i rekla je da je. Stavio sam ga u akvarij i par dana poslije je uginuo. Da li je Corydoras otporan na nejodiranu sol i da li je pametno držati ga samog u akvariju? Jole

O: Sol je jedan od najraširenijih i najjeftinijih lijekova koji se koriste u liječenju u akvaristici.

Sol je prirodno sredstvo i nema utjecaja na biološku filtraciju, za razliku od drugih lijekova (antibiotici, formalin...). Učinkovita je kao dezinfekcijsko sredstvo za rane i ogrebotine riba, a djelotvorna je i kod većine parazitskih oboljenja te olakšava osmoregulaciju tjelesnih tekućina. Naime, ribe dišu pomoću osmoregulacije, tj. razmjene molekula u tekućini.

Kod liječenja se obično upotrebljava 10 - 30 g soli na litru vode (jedna jušna žlica na svakih 50 litara vode), dok se kod prevencije koristi 1 - 3 g.

Postoje različita mišljenja o upotrebi jodirane ili nejodirane soli. Pokazalo se u praksi kako u umjerenim i preporučenim količinama te prethodno otopljena u vodi jodirana sol (najčešća u ponudi) nema štetnih utjecaja na ribe i akvarijsko bilje. No, kako većini riba i bilja suvišan jod uzrokuje zdravstvene probleme, savjetuje se upotreba nejodirane soli u svrhu praktičnosti i izbjegavanja komplikacija.

Uslijed, pak, neadekvatne upotrebe soli, dolazi do poremećaja u osmoregulaciji, koji zovemo osmotički šok i često ostavlja teške posljedice već za kratko vrijeme. Do ovakvog poremećaja dolazi i kod stresa, loše kvalitete vode, parazitskog ili virusnog oboljenja i često kao popratna otežavajuća okolnost.

Sol se najčešće upotrebljava kao lijek ili dezinfekcijsko sredstvo kod ribica živorotki i zlatnih ribica, a činjenica je da su nešto više od ostalih ribica corydorasi osjetljivi na razinu soli u vodi u kojoj borave.

No, kako su ribice corydoras čistači toplovodnih akvarija, teško je reći nisu li uvjeti okoline doveli do stresa i posljedično uginuća, a ne sama upotreba soli. Također, inicijalno oboljenje zlatnih ribica (najčešće su u pitanju oboljenja bakterijske prirode) moglo je dovesti do težeg oboljenja i corydorasa pa i posljedičnog uginuća.

U svakom slučaju, dobro je držati ribice corydoras odvojene od hladnovodnih zlatnih ribica, s obzirom na njihove različite uvjete života, a osim toga ribice su koje po prirodi vole živjeti u grupi.

Također, prilikom liječenja preporuka je oformiti karantenski akvarij u koji se smještaju oboljele ribice pa se tek nakon izliječenja vraćaju u matični akvarij, a sve u svrhu sprječavanja širenja infekcije.

U akvaristici postoji velik izbor specifičnih lijekova pa se u mnogim slučajevima bolje odlučiti za takav vid liječenja po preporuci proizvođača.

Za čistača hladnovodnog akvarija preporuka je ribica misgurnus.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr