Povratak

Uvenulo bilje u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Pije 4 dana sam postavio akvarij (Cayman 60, 75 litara). Stavio sam biološku podlogu i 10kg šljunka preko nje te sam zasadio biljke. Prva dva dana je sve izgledalo uredu, samo se voda nije razbistrivala pa sam promijenio nekih 10 litara vode (pri tome sam koristio tetrin preparat za uklanjanje klora i teških metala). Voda se razbistrila, ali su mi dvije biljke počele venuti (na jednoj se vidi osušeno lišće, dok je druga klonula) i do danas se stanje pogoršalo. Ph vode održavam između 6.5 i 7.0. Htio bi znati, kako da pomognem biljkama, da ih presadim, podrežem osušene vrhove ili nešto drugo?
Unaprijed hvala. Ivan

O: U prvih 14 dana nakon postavljanja akvarija često se dešava da se voda zamuti, odnosno postane mliječno bijele boje. To je sasvim nova pojava, odnosno sindrom novog akvarija. Akvarij se u prvih tri tjedna ciklira te u tom periodu nije preporučljivo mijenjati vodu. Voda se najčešće sama razbistri, a eventualno se može pripomoći sredstvima za razbistravanje vode.

Niste specificirali koje biljke imate, što je vrlo bitno jer sve biljke ne zahtjevaju iste uvjete što se tiče osvijetljenja, Ph vode, tvrdoće vode, itd. Svako preseljenje u akvarij, za biljku predstavlja stresnu situaciju, te gubitak od 20 % biljaka u prvih tri tjedna postavljanja akvarija očekivana je i uobičajena pojava. Za sada ne preporučujem presađivanje niti podrezivanje biljaka. Svakako provjerite koje bilje u akvariju imate i kakve uvjete zahtjevaju da bi se normalno razvijale. Provjerite i da li rasvjeta odgovara biljkama, jer se često događa da zbog neadekvatne rasvjete bilje ne uspijeva. Rasvjeta mora biti prisutna 10 - 12 sati dnevno. Za biljke je potrebno postaviti lampe u kombinaciji Aqua Glo i Flora Glo.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr