Povratak

Uzgoj rajske ribe (Macropodus opercularis) i preduvjeti za uspješan mrijest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1


Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Trebam pomoć koju ikrasicu kupiti kako bi sigurnije i lakše polagala ikru.Imam dvije ženke rajske ribe, ali kupiti ću i mužjaka, trebam pomoć koji je postupak polaganja ikre. Unaprijed hvala. Stevan

O: Rajska riba (Macropodus opercularis) je relativno jednostavna riba kada je u pitanju uzgoj u zatočeništvu iako su mužjaci ponekad nepredvidivi u svom ponašanju. Spolni dimorfizam je dobro izražen, mužjaci se ističu intenzivnijom bojom od ženki te s vremenom razvijaju nešto dulje peraje. Za uzgoj je potrebno postaviti poseban mrijesni akvarij za odrastanje mlađi (rastilište). Akvarij za uzgoj duljine 45-60 cm se može postaviti bez supstrata ali bi bilo dobro u akvarij ubaciti malo plutajućeg bilja mahovina ili Riccia. Od opreme je u akvarij dovoljno ubaciti grijač (postaviti temperaturu na 27-29 stupnjeva C) i spužvasti filter (spojen na zračnu pumpu).Uzgojni akvarij mora imati poklopac koji dobro nalježe jer mlađ (larve) mora imati pristup toplom vlažnom zraku. Ukoliko im ne osiguramo pristup zraku labirint (organ za disanje) se neće razviti. Zbog toga se u uzgojnom akvariju ostavlja niža razina vode kako bi mlađ lakše došla do zraka.
Kada je ženka spremna za mrijest (zadebljala i puna ikre, nakon hranjenja živom hranom!!) par se ubacije u mrijesni akvarij. Ako je sve u redu mužjak će ubrzo poćeti s izradom gnjezda od mjehurića zraka. Za to vrijeme mužjak može napadati ženku ako mu se previše približi. Kada završi s izradom gnijezda mužjak napada ženku te se ovije oko nje nakon čega istovremeno izbacuju mlječ i ikru koja pluta. Mrijest se odvija ispod gnijezda. Jajašca koja ne isplutaju unutar gnjezda mužjak pokupi ustima i ubacije u gnjezdo. Nakon samog mrijesta mužjak se brine za gnjezdo (popravlja ga i ubacije jajašca koja ispadnu). Mlađ se u početku hrani infuzorijom, a kad malo poraste ličinkama artemije. Osim rajske ribe relativno lagane za uzgoj su i zebrice (Danio rerio) te sijamski borci (Betta spendens) koje su po svom geografskom podrijetlu vrlo slične.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr