Povratak

Uzrok ugibanja skalara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, opet vam se javljam u vezi mog pitanja "Skalari ugibaju" (Poštovani, imam akvarij 100 l, s poklopcem i ugrađenim svjetlom, pumpica i filter stalno rade, biljke uspjevaju...). Vrste riba: šverk, molly, betta (mužjak), neonke, barbusi, colisi, čistaći, udovica i skalari. Sve te ribice se dobro slažu i veselo plivaju, no međutim skalari ugibaju. Simptomi su ubrzano disanje i prestanak jela, te skrivanje u travi i zaklonu. Ubrzo nakon toga ih pronađem uginule. Već su uginula 3. Kada kupim druge isto se događa. Par dana plivaju po cijelom akvariju, jedu i čini se da su zdravi a nakon par dana počnu brzo disati, prestanu jesti i uginu. Molim vas recite mi što se događa, jer su ostale ribe u redu. Hvala puno!! Marko).

Barbuse sam na vaš savjet sklonio u drugi akvarij međutim kod drugih kupljenih skalara se događa ista stvar a to se dogodilo i kod jedne ribe molly i 2 šverta. Počnu brzo disati kao da nema zraka u akvariju (pumpica za zrak stalno radi) i prestanu jesti te za par dana uginu. Molim vas recite mi da li je u pitanju neka bolest, jer barbusi definitivno nisu razlog. Voda je stara mjesec dana i bistra je.
Hvala puno!!  Marko

O: Kod Vaših ribica vjerojatno je došlo do bakterijske infekcije ili je opisano stanje posljedica invazije endoparazita, od kojih su najčešći oblići i metilji. Bakterijske infekcije mogu biti lokalizirane i generalizirane, odnosno zahvaćaju pojedine dijelove tijela ribica ili mogu zahvatiti i / ili unutrašnje organe. Kada su unutrašnji organi zahvaćeni, bolest je asimptomatskog tijeka (nema vanjskih znakova bolesti) ili su prisutni atipčni simptomi (ubrzano disanje, prestanak uzimanja hrane itd).

Bolesti u akvarijskih ribica su najčešće posljedica stresa koji dovodi do slabljenja imunološkog odgovora, te neadekvatnih uvjeta u akvariju: loš kemijski sastav vode, prenapučenost akvarija, dolazak novih riba u akvarij (koje nisu prošle karantenu) itd.

Bakterijske infekcije koje zahvaćaju unutrašnje organe često završavaju septikemijom, što konačno rezultira uginućem.

Teško je samo na temelju opisa reči o čemu se radi kod Vaših ribica, da li su bakterije ili endoparaziti u pitanju. No svakako Vam preporučujem da provjerite kemijski sastav (pH, nitrite, nitrate, amonijak, itd.) vode u akvariju pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u bolje opskrbljenim dućanima, naravno i u Pet centru.

Na svakih 50 litara vode stavite jednu jušnu žlicu kuhinjske soli u vodu. Temperaturu u akvariju povisite na 30°C, ali postepeno, svaki dan 1-2 stupnja, a isto tako i nakon liječenja smanjivati temperaturu.

Za sada Vam preporučam Furanol tablete od JBL-a, koje imaju široki spektar djelovanja protiv infekcija.

Jedna tableta se stavlja na 30 litara vode, a u težim slučajevima može se staviti jedna tableta i na 20 litara vode. Za vrijeme liječenja svakako biste trebali povisiti temperaturu u akvariju na 30°C, ne filtrirati kroz ugljen, te isključiti UV lampu. Nakon četiri dana trebali biste promijeniti 50% vode, a ako nakon toga budu još uvijek prisutni simptomi, liječenje možete ponoviti. Uz liječenje svakako upotrebljavajte Atvitol od JBL-a, multivitaminski dodatak koji će pojačati imunološki odgovor za vrijeme infekcije.

No, ako se radi o endoprazitima, na našem tržištu nije na žalost registriran niti jedan lijek, a u inozemstvu se može nabaviti lijek s djelatnom tvari methyl-5-benzol-benaimidizole-2-carbamate i dimethyl 2,2,2-trichloro-1-hydroxyethhyl phosphonate.

Uvoz lijekova koji nisu registrirani za naše tržište, čak i za vlastite potrebe, nije dozvoljen.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr