Povratak

Veličina akvarija / pH vrijednost

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Jučer sam kupila mali akvarij od 7 l, s 1 zlatnom ribicom. Sljedeće sam pročitala među vašim odgovorima: "Akvarijske ribe moraju imati vodu pravilnog pH, jer se inače neće moći razmnožavati, a ako je vrijednost pH preniska, mogu i uginuti. Idealan pH bi trebao biti između 6,8-7,5." Kako mogu saznati pH u svom akvariju? Koliko dugo može zlatna ribica živjeti u tako malom akvariju? Da li je potrebno s vremenom premjestiti ju u veći akvarij?
Hvala, Sarah

O: Akvarij od 7 l je dovoljan za manju ribu.

Naravno, kako Vaša riba s vremenom bude rasla bilo bi dobro da njen rast prati i povećanje životnog prostora. Noram napomenuti i kako je rast donekle uvjetovan okolišnim čimbenicima. To znači da će riba sporije rasti u malom akvariju, a brže u većem.

pH vrijednost nam govori kolika je "kiselost" vode. Što je niži, voda je kiselija. Vrijednosti pH se kreću od 0-14. Poželjne vrijednosti za većinu tropskih riba su navedenih 6,8-7,5 iako postoji veliki broj vrsta koji vole kiseliju ili lužnatiju vodu.

Potrebno je navesti da pH ovisi i o tvrdoći vode (karbonati djeluju kao puferi). Kako je voda u Hrvatskoj uglavnom tvrda, tako su i pH vrijednosti uglavnom nešto više (iznad 8), što znači da je voda iz slavine blago lužnata. Vodu možete testirati na pH vrijednost pomoću jednostavni lakmus papira ili test tekućina, kao što je primjerice Dajana Test 3 u 1 (pH, Kh, Gh), koji sadrži 25 listića, a dostupan je i u našim trgovinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr