Povratak

Voda u akvariju se pjeni

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 17 l, dvije zlatne ribice u njemu. Vodu mijenjam djelomično ili u potpunosti jednom tjedno i tretiram ju akvafilom. Do prije dva tjedna s vodom je bilo sve u redu, da bi se od tada počela uz rubove akvarija sakupljati nekakva pjenica! Ne znam o čemu je riječ i kako riješiti problem, pa vas molim za pomoć! Inače ribice ne pokazuju nikakve znakove oboljenja, imaju apetit i živahne su!
Unaprijed vam se zahvaljujem,
Aleksandra!

O:  Pjenjenje vode rezultat je naglog porasta koncentracije amonijaka.

Ukoliko se to desi u prvim danima formiranja akvarija, normalna je pojava, koja nam ukazuje da je započeo proces kruženja dušika. Unošenjem riba i biljaka u akvarij započinje ciklus kruženja dušika jer se od izmeta riba, trulih listova biljaka i viška hrane, stvara amonijak koji je jako otrovan za ribe. Amonijak NH3 prelazi u NH4+ (IONIZIRANI AMONIJAK) koji je manje opasan za ribice. Da bismo u akvariju uklonili amonijak, potrebno je imati dobro uspostavljenju biološku filtraciju (korisne bakterije u filteru).

Nitriti koji su puno manje opasni od amonijaka, no nikako bezopasni, potrebno ih je pretvoriti u nitrate, pomoću korisnih bakterija.

Nitrati su najmanje toksični od dosad navedenih dušikovih spojeva (tek u jako velikim koncetracijama su opasni za ribe). Nitrati su hrana za biljke, tako da je poželjno imati određenu količinu nitrata, no ta dopuštena granica svakako ovisi o količini biljaka, CO2 i kvaliteti rasvjete koju imamo u akvariju. Glavna posljedica prevelike količine nitrata, uz preslabu rasvjetu, je pojačan rast algi. Previsoke koncetracije nitrata se najlakše rješavamo promjenom dijela vode. Ribe se ne smiju stavljati odmah u akvarij čim natočite vodu, već treba najprije "zaciklirati" akvarij, da proradi to kruženje dušika.

Da bi se akvarij "zaciklirao", odnosno filterski medij napunio dobrim bakterijama, potrebno je, nakon točenja vode, uključiti filter i ostaviti ga tako barem 2 tjedna. Postupak možemo ubrzati, ubacivanjem hrane za ribe (u prazni akvarij), te nakon toga dodavanjem gotovih komercijalnih sredstava, koja sadržavaju "dobre" bakterije [npr. Sera Nitrivec i sl.) Nakon tih 2-3 tjedna praznog akvarija, konačno možemo naseliti prve stanovnike, i to neke otpornije vrste i naravno, ne previše riba odjednom, da se ne bi napravilo previše amonijaka koji, zasad još slab biološki filter, ne bi uspio rastvoriti.

Ukoliko se pjenjenje vode dogodi u kasnijem stadiju, već kada ribe i biljke borave u akvariju, odmah se mora promjeniti veći dio vode, potrebno je izmjeriti sve parametre vode (amonijak, nitriti, nitrati, pH), te dalje postupati prema rezultatima.

Za sada Vam savjetujem da promjenite dio vode, koristite samo odstajalu dekloriranu vodu, na sobnoj temperaturi, tretiranu sa sredstvima za pripremu vode npr. Start plus Dajana pet.

Razmislite o većem akvariju sa adekvatnom filtracijom, kako bi se omogućila biološka ravnoteža i pravilno kruženje dušika.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr