Povratak

Zamućeno oko Trichogastera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobar dan! Jučer sam primjetila da moj Trichogaster ima zamućeno jedno oko, nešto poput sitne, jedva primjetne paučinaste tvorbe. Inače je normalnog ponašanja, jede i kreće se s ostalim ribama. Imam toplovodne akvarijske ribice već dugo vremena i nikada nisam primjetila na nekoj bilo što slično ovome, pa me zanima o čemu je riječ i kako tretirati tu bolest. Hvala! Dina

O: Promjene koje opisujete na Vašoj ribica, mogu biti različite etiologije. Ipak promjene nalik na paučinu najčešće su uzrokovane fungima odnosno gljivicama. Bolesti koje uzrokuju gljvice nazivaju se mikoze.

Mikoze ili gljivične infekcije mogu zahvatiti površinske slojeve epiderma, te dublje dijelove.

Simptomi se pojavljuju na koži i perajama, u slučaju oštećenja ili kao sekundarana infekcija nakon bakterijskih infekcija. Zaražena mjesta izgledaju kao prekrivena vatom. Ovakve promjene su najčešće lokalizirane, a mogu se i generalizirati, no tada najčešće zahvaćaju i unutrašnje organe, pa nastaju tzv. sustavne mikoze. Jako zaražene ribe se obično ne mogu izliječiti jer sporangije rastu u tkivo ribe i ošetećuju organe. Velike štete čini kod uzgajivača, jer zahvaćaju i ikru i mlađ.

Gljivice najčešće zahvaćaju oštećene dijelove tijela, a njihovo prisustvo u akvariju je sasvim uobičajena pojava, jer se tu nalazi izobilje organskih materijala kojima se oni hrane. Ribice imaju prirodni mehanizam zaštite, no problem nastaje kada se ribice ozlijede, te je na taj način pristup gljivicama ili sporama slobodan.

Metilji također mogu uzrokovati ovakve promjene na oku, ali prije zahvaćaju škrge, gdje pričvršćen kukicama razara škržne listiće. Rijeđe se pojavljuje na očima, no svakako ne treba isključiti ni tu mogućnost.

Zamućenje očne leće ili mrena, također može biti uzrok ovakvih promjena na oku, što nastaje vrlo rijetko, a najčešće nastaje u starijih ribica. Mrena može biti prirođena ili nastaje sekundarno nakon bakterijskih ili virusnih infekcija. Često nastaje i nakon mehaničkih ozljeda u akvariju ili nakon borbi sa drugim ribicama.

Što je zapravo uzrok ovakvih promjena na Vašoj ribici, teško je reći. Za sada Vam savjetujem da provjerite kemijski sastav vode, osvijetljenje, filtraciju, te preventivno tretirate akvarij sa jednim od preparata sa širokim spektrom djelovanja, koji djeluje na gljivične, parazitarne i bakterijske infekcije. Osim lijeka preporučam i vitaminske preparate, koji će ojačati imunološki odgovor u ribica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr