Povratak

Zelene alge i okot mollyja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekoliko tjedana formirao sam novi akvarij od 135 l. Sve se činilo OK i stare ribice prebačene su u novi dom. Prije tri dana primjetio sam naglo bujanje nekakve svijetlije zelene alge koja se popočela nakupljati na staklo i na kamenčiće, čini se da je voda zelenija. U akvariju nemam živog bilja, samo dva mangrova panja. Imam 5 crnih molly, jednog skalara, jednu manju ribicu kojoj ne znam točan naziv i dva čistača. Jučer mi se okotila jedna crna molly, tako da sada imam 25 mladih ribica. Šta napraviti i da li je potrebno nešto poduzeti u vezi alge te da li je normalno da crna moly okoti toliko mladih jer mi je i druga ženka skotna? Kada se druga okoti da li će to biti previše riba za takav akvarij? Mario

O: Zelene alge nastaju kao kombinacija viška hranjiva (amonijakovih spojeva) i svijetla.

Budući da se radi o novom akvariju, vjerojatno se radi o nemogućnosti bakterijske mikroflore da kompenzira količinu organskog otpada koja je nastala kao rezultat probave novonaseljenih životinja. 

Mogući su i problemi s neodgovarajućim spektrom svijetla koji rezultira nastankom algi.

Alge su i inače vrlo kompleksan problem koji se vrlo često javlja u akvaristici. U pravilu je dovoljno smanjiti količinu hrane, pravilno održavati filter (ne prati s kloriranom vodom), te smanjiti broj sati osvjetljenja (ako je lampa ispravna). Naravno da uz navedeno ide i problem. Ukoliko pretjerate s bilo kojom od navedenih metoda, a posebice s brojem sati osvjetljenja, javljaju se crne alge koje se, u pravilu, puno teže uklanjaju. U prilog Vam, nažalost, ne ide niti činjenica da u akvariju nemate živog bilja koje je s algama u kompeticiji za hranjiva.

Što se tiče mollyja, potpuno je normalno da ženka okoti 25-30 pa i više mladih. Ukoliko imate više oplođenih ženki moguće je da ćete se susresti s problemom kuda s mladim ribama, pogotovo ako ih odgajate u mrijestilici. Naime, očekuje se da neće sva mlađ preživjeti, ali u dobrim uvjetima i to je moguće.

Dva okota sa po 30-ak beba je svakako previše za Vaš akvarij te biste trebali razmisliti o mogućnostima za udomljavanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr