Povratak

Zelene alge i rasvjeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij 180 l i nedavno sam se riješio smeđih algi, tako da sam sve obnovio iznova, a promijenio sam i rasvijetu te akvarij premjestio na drugi kraj stana gdje ne dolazi sunce (svijetlost), a sada su se nakon dvadeset dana pojavile zelene alge. Koju rasvijetu da ugradim i kako ću se riješiti zelenih algi? Želim što više trave u akvariju.
Unaprijed hvala. Toni

O: Pojava modrozelenih algi govori nam da je narušena biološka ravnoteža u akvariju, odnosno u vodi su nastali idealni uvjeti za rast cijanobakterija.

Najčešći uzroci koji dovode do stvaranja modrozelenih algi su: prenapučenost akvarija, velike količine hrane, neadekvatno osvijetljenje i filtracija, neredovita zamjena vode. U većini slučajeva posljedica su izloženosti akvarija direktnom sunčevom svijetlu ili neodgovarajuće umjetne rasvjete, unatoč primjene sredstava protiv algi. U takvim slučajevima raspon svjetlosti je između 490 - 720 nm, koji je idealan za razvoj cijanobakterija. Prvo mjesto na kojem ćemo ih primjetiti je akvarijsko staklo, gdje je neznatno strujanje zraka, a možemo ih uočiti i na ukrasnim predmetima u akvariju.

Alge su uklanjaju mehanički, kemijski i biološki. Već sama promjena vode i smanjivanje osvijetljenja dovesti će do poboljšanja. Kod promjene vode koristite već pripremljenu vodu sa sredstvima Aquatan, Aqua safe ili Nitrivec. Očistite i prokuhajte sav dekor u akvariju koji se može prokuhavati, a stakla možete očistiti običnom kuhinjskom spužvom (grublja strana) ili akvarijskim magnetima za staklo. Filter očistite u pripremljenoj vodi.

Za vodu možete koristiti slijedeća sredstva protiv algi: Dajana Pet Algicid, Algovec, od Tetre, Green-x od Hagene, Algo stop fix od Tetre, a mogu se koristiti i antibiotik eritromicin. Antibiotici neka budu rješenje samo u krajnjoj nuždi, jer osim algi uništavaju i pozitivnu floru u akvariju, što može dovesti do drugih problema. Ako je vaš akvarij izložen direktnoj sunčevoj svijetlosti, preselite ga na drugo mjesto, a za osvijetljenje koristite Sun Glo lampe, prema veličini akvarija.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr