Povratak

Zlatna ribica i problemi s vodom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas za savjet i pomoć. Imam zlatnu ribicu tjedan dana. Za sada ju držim u malom okruglom akvariju. U početku se dobro ponašala, počela se privikavati. No nakon 2-3 dana voda se jako zaprljala, promijenila sam oko 30 %, ali nije bilo poboljšanja. Sutradan sam promijenila pola vode, voda je stalno postajala još prljavija. Kasnije sam promijenila cijelu vodu, ali nakon nekoliko sati voda je opet poprimila čudnu zelenkastu boju. Voda je sve prljavija i ima sve gori miris. Ribica je u isto vrijeme kad je započelo i naglo zamućenje vode dobila jednu crnu mrlju na leđima, mislila sam da je to zbog pigmentacije, ali se nakon 2 dana pojavila crna mrlja na glavi i tamno crvene mrlje s gornje strane usta.

Reagira na podražaje, jede, ali većinu vremena je pri površini vode i hvata zrak. Nisam nikakve pripravke za pripremu vode koristila, ne znam ni kakvi postoje. Što da napravim? Unaprijed hvala, Irena

O: Mali akvariji nisu dobro rješenje čak ni za jednu manju zlatnu ribicu. Izmet zlatnih ribica obilniji je od drugih vrsta riba, te se voda brže zamućuje. Kako akvarij nema filter ni pumpicu za obogaćivanje vode kisikom, dolazi do nakupljanja algi na površini stakla te do umnožavanja bakterija. U tako nepovoljnim uvjetima pada otpornost životinjskog organizma i one brže podliježu infekcijama. Promjene na ribici koje ste opisali odgovaraju slici bakterijske infekcije. Terapiju bi trebalo provesti jednim od pripravaka: JBL "Ektol fluid", Sera "Bactopur" ili Tetera "GoldMed". Pri izmjeni vode koristite preparate za kondicioniranje akvarijske vode, npr. Tetra "AquaSafe" ili Sera "Aqutan".

Očišćen akvarij bi bilo dobro isprati kipućom vodom (oprezno, zavisno o kvaliteti stakla!) kako bi minimalizirali nepoželjnu mikrofloru na njenim stjenkama. Akvarij možete dezinficirati blagom otopinom hipermangana, nakon čega ga treba dobro isprati.

Ribicu hranite dva puta dnevno s malo hrane, tako da je pojede u 1-2 minute. Svaki višak onečišćuje vodu i podloga je za razvoj mikroorganizama. Kako bi spriječili razvoj algi ne izlažite akvarij direktnom sunčevom svjetlu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr