Povratak

Zlatna ribica je promijenila boju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedno pitanje. Imam zlatnu ribicu staru godinu dana i imala je svoju normalnu boju i nakon 5mj. izgubila je tu svoju prelijelepu zlatnu boju, i imala je neke parazite oko cijelog tijela. Onda ste mi vi rekli da kupim Tetra GoldMed, liječio sam je 5 tjedana i malo je ozdravila. Ali sad nema svoju zlatnu boju nego žutu i oko oči i usana ima narančastu boju. Da li da joj ja sad nastavim i dalje davati taj lijek? Da li ona treba takva biti ili je opet bolesna? Puno hvala! Borna.

O:  Zlatne ribice do treće godine života mijenjaju pigmenataciju, pa variraju od svjetlijih, pa do tamnijih nijansi narančasto-zlatne boje.

Promjena boje može biti i posljedica bolesti, naročito parazitarnih i bakterijskih infekcija, a može se javiti i kao posljedica stresa (bolest, promjene temperature, dolazak novih ribica u akvarij, transport itd.), što rezultira padom imunološkog statusa. Kako je Vaša ribica bila bolesna, vrlo vjerojatno je da su parazitarne infekcije dovele do izmjene boje.

Preparat Goldmed je univerzalno sredstvo koje djeluje na bakterije, gljivice i parazite, no nikako se ne preporuča terapiranje kroz tako dugi period. Ne preporučam Vam da dalje nastavite terapiju.

Savjetujem Vam da koristite Dajana Gold Colour, hranu za zlatne ribice, koja potiče jaču pigmentaciju, te Dajana Immunal hrana, koja potiče imunološki odgovor, te ima anti stresni učinak. Uz navedeno možete koristiti i vitaminske pripravke u kapima, kako bi se organizam ribice što prije oporavio, osobito nakon dugotrajne uporabe preparata Goldmeda.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr