Povratak

Zlatna ribica puno spava

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Već 8 mjeseci imam jednu malu zlatnu ribicu koja spada u vrstu Pajčolanki. U zadnje vrijeme mi se čini da puno spava. Je li to normalno? Koji bi mogao biti uzrok tome? Inače ribica normalno jede, normalno se ponaša i čini mi se zdrava.
Unaprijed hvala,
Martina

O: Ribe kao i ostale životinje spavaju. Zbog medija u kojem žive (voda) i načina disanja, njihovo spavanje i položaj tjela je karakterističan, odnosno ribe nemaju pomične očne kapke. No, to nije slučaj kod nekih vrsta morskih pasa.

Oni odstupaju od toga zbog načina hranjenja, pri čemu bi moglo doći do mehaničke ozljede očiju, pa se priroda pobrinula da oni imaju pomične očne kapke. Prije tridesetak godina otkriveno je da se mnoge vrste spuštaju na dno i spavaju po par sati dubokim snom.

Način spavanja je usko vezan za tjelesnu građu ribe, odnosno bitnu ulogu u tome ima građa dišnog aparata, te građa i veličina zračnog mjehura. Dišni aparat ribe čine usta i škrge. Ako riba ima veliki zračni mjehur, spavati će plutajući, no ako ima mali zračni mjehur spavat će na dnu. Ako se ribica ne osjeća sigurno u svojoj okolini, spavat će "lakim" snom i biti na oprezu, kako bi na vrijeme izbjegla opasnosti.

Da li je ribica mesojed ili biljojed određuje dužinu spavanja, tako će mesojedi spavati duže, a biljojedi kraće, jer ribice biljojedi češće moraju uzimati hranu, pa im i ostaje manje vremena za spavanje.  Glavna funkcija spavanja je uklanjanje mliječne kiseline iz organizma, stoga zasićenost mišića mliječnom kiselinom određuje koliko je sna potrebno.

Da li Vaša ribica zaista spava ili se radi o nekom oboljenju teško je reći. Svakako bi trebali provjeriti uvjete u akvariju, količina vode s obzirom na veličinu ribice, filtracija, obogaćenost vode s kisikom, te kemijski sastav vode (pH, nitriti, nitrati, amonijak itd.) Svi ovi parametri, ako odstupaju od referentnih vrijednosti, dovode do pada imunološkog statusa i pojave bolesti.

Za sada Vam savjetujem da provedete preventivno tretiranje akvarija s nekim od sredstava sa širokim spektrom djelovanja, koji djeluju na parazite, bakterije i gljivice. Uz takve preparate svakako dodajte i vitaminske preparate koji će ojačati imunološki status ribice. Ove preparate, kao i testove za testiranje kemijskog sastava vode, možete pronaći u našim trgovinama.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr