Povratak

Zlatne ribice (japanke) i prepoznavanje spola

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako da odredim spol kod japanki? Na internetu uvijek isto piše, ali ja sam primjetio i jednu drugu razliku: ispod repnog peraja im se nalaze male peraje, kod jednih ribica ima jedna, a kod drugih imaju dvije te peraje. Ne znam da li im se može i prema tome prepoznati spol. Na internetu nisam ništa našao o tome pa ako mi vi možete pomoći, bio bih vam zahvalan.
Sergej

O: Razlikovanje spola u ribica japanki ili zlatnih ribica može biti prilično teško, a ponekad i čak nemoguće.

Ovo potonje ponajviše ovisi o dobi u kojoj je ribica nabavljena. Ako ste vlasnik mlade ribice (što je i preporučljivo), morat ćete pričekati do vremena kada dosegne spolnu zrelost koja u njih nastupa u dobi od oko jedne godine.

Ženke obično imaju puniji trbuh. Ako pogledate ribice s gornje strane, u ženki se uočava kako je jedna strana tijela deblja od druge, dok je u mužjaka oblik približno sličan.

Gledano izbliza, u mužjaka se pojavljuju, s razvojem, sitne bijele točkice koje izgledom podsjećaju na prištiće na škržnom pokrovu i duž prednjeg ruba prednjih peraja. Za uočavanje ovog detalja je potrebno pomno promatranje, s time da uvijek treba uzeti u obzir da se u nekih mužjaka mogu javiti točkice na navedenim mjestima, dok kod drugih to nije slučaj.

Sljedeće, oblik izlaznog otvora koji je u ženki okruglast i konveksan dok mužjaci imaju tanji i konkavniji otvor.

I posljednje, karakteristično je za mužjake da love ženke u akvariju pa obratite pozornost i na njihovo ponašanje jer je ovo nekako najsigurniji pokazatelj spola u zlatnih ribica.

Što se tiče peraja u zlatnih ribica, poznato mi je jedino podatak da su u mužjaka prsne peraje ukočenije, deblje i usmjerene prema van u usporedbi sa onima u ženki. Neki smatraju da su prsne peraje u mužjaka dulje nego u ženki.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr