Povratak

Zlatne ribice za početnike

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Koliko žive zlatne ribice? Koliko vode treba staviti u akvarij? Koliko trebaju hrane? Sorry na ovoliko pitanja!
Katarina.

O:  Zlatna ribica (carassius auratus) član je porodice šarana i danas je najčešći stanovnik akvarija. Jedna je od prvih "udomaćenih" vrsta riba. Maksimalno može narasti do dužine od 50-60 cm, a maksimalna težina je 3 kg, iako su ti primjerci vrlo rijetki, te najčešće narastu do polovine tih dimenzija (a držane u akvarijima najčešće do max 15-ak cm).

Zlatna ribica izvorno živi u rijekama, jezerima i mirnim vodama do dubine od 20 metara. Temperatura vode u kojoj može preživjeti je u prilično velikom rasponu, između 0 i 41ºC.

Jelovnik im se sastoji od račića, kukaca i vodenog bilja, a ribice u akvarijima najčešće se hrane gotovom hranom u kojoj su hranjive tvari posebno izbalansirane.

Zlatne ribice se hrane jednom ili dva puta dnevno i to u vrlo malim količinama, hranom za hladnovodne ribice. Riba će veselo pojesti svu hranu koju joj stavite na raspolaganje, što može dovesti do prenajedenosti (ako ju prečesto ili previše hranite), a u težim slučajevima i do začepa crijeva i vrlo bolne smrti. Zlatna ribica također ima određen pojam o vremenu pa tako i u akvarijima može prepoznati kada je vrijeme hranjenja, što možete vidjete po njenoj uzbuđenosti kada se pojavite vi kao njen hranitelj.

Najveću popularnost u akvaristici zlatne ribice duguju svojoj otpornosti i izdržljivosti. Zlatna ribica je hladnovodna riba, pa može preživjeti u akvariju bez grijača. Za svaku ribicu potrebno je osigurati 1-2 litara vode, na svaki centimetar ribice, čija količina raste s veličinom ribice.

Ribica filtrira vodu kroz svoje tijelo i to u količini dva puta većoj od svoje veličine. Isto tako izbacuje iz organizma onoliko mokraće koliko je isfiltrirala vode. Pa stoga možete zamisliti koliko to zagađenje predstavlja za mali akvarij. Uvijek je preoručljivo imati što veći akvarija sa adekvatnom filtracijom, kako bi se što rijeđe mijenjala voda.

Ribici je isto tako vrlo važno osigurati i dovoljnu količinu dnevnog svijetla (oko 12 sati dnevno).

Kako sam već navela da zlatne ribice mogu preživjeti u ovećem temperaturnom rasponu, optimalna je temperatura vode u akvariju oko 20 do 22ºC (temperature iznad 26ºC dovode do ubrzanog metabolizma). Veće temperature preporučuju se samo u vrijeme liječenja.

Životni vijek zlatnih ribica u prirodi je i do deset godina, a u zatočeništvu (akvariju) od tri do pet godina.

Sve dodatne informacije možete dobiti u trgovinama pet centra od strane veterinara ili akvarista.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr